Simpatični mali Sutivan na otoku Braču sljedećeg će vikenda biti glavni (brdsko) biciklistički grad u državi, a vjerojatno i šire. Novo izdanje XCM utrke Uvati Vitar preraslo je iz cross country maratona u pravi festival vrhunskog biciklizma, gastro avanturizma i sjajne zabave. Od petka 18. do nedjelje 20. svibnja iz Sutivana startat će tri prave XC utrke za sve uzraste i nekoliko njih za najmlađe, a sutivanska riva bit će najbogatiji biciklistički sajam na Jadranu.

Želite li provesti vikend na Braču, znajte i da će se kušati lokalne delicije, slušati lake note i đirati kao u špici sezone. Ako se još poželite natjecati, požurite, online prijave za sudjelovanje su zatvorene, ali se prijaviti možete i u subotu ujutro, neposredno prije starta.

Dobra vijest je da vam od ove godine za sudjelovanje na utrkama neće trebati natjecateljska UCI licenca. To što se ne dijeli naramak UCI bodova ne znači da je utrka izgubila na atraktvnosti. Naprotiv, sudionike očekuje bogat nagradni fond, a navijače niz nagradnih igara. Možete osvojiti svašta, od bicikla Giant do motorne pile Husquarna. Nije šala.

Uvati vitar - 1 Uvati vitar - 1 (Foto: PR)

Organizatori su za ovu godinu ponešto izmijenili trase. Dakako, voze se uobičajene tri dionice koje prolaze kroz najatraktivnije dijelove prekrasnog Brača. Najlakša, Bonaca duga je malo više od 18 kilometara i prolazi krug uz more i maslinike oko Sutivana. Nešto je ozbiljnija dionica Vitar, duga respektabilnih 43 km. Tu će se bajkerice i bajkeri penjati prema Ložišćima i spuštati prema Milni, prije nego se vrate u cilj u Sutivanu. Najduža, maratonska dionica duga je punih 75 kilometara i penje se na vrh Brača i jadranskih otoka, Vidovu goru.

Iako za prijavu nije potrebna nikakva licenca, rekreativci bi ipak trebali razmisliti jesu li spremni za visinsku razliku od 1550 metara? Pogotovo jer se na utrci očekuje i elita regionalne XC scene. U nedjelju se pak najmlađi biciklisti bore za prestiž u sutivanskom parku. Sve detalje i interaktivne karte svih utrka pogledajte na linku

To kakav je užitak voziti bicikl potkraj svibnja na jednom od najljepših otoka Jadrana valjda ne treba posebno napominjati. Dakako, najbolje u svim kategorijama očekuju bogate novčane i sponzorske nagrade, no organizatori su se pobrinuli da uživaju i oni koji dođu samo kao podrška natjecateljima. Cijeli program dostupan je ovdje. Na istoj adresi doznajte i sve o smještaju, prijevozu i ostalim detaljima, a na službenoj Facebook stranici provjerite posljednje novosti o svemu ostalome. Ne brinite se čak ni ako nemate svoj bicikl ili vam nije praktično dovesti ga na Brač. Dođite pješice jer na licu mjesta možete unajmiti vrhunski bajk po svojoj mjeri! Nikad nije bilo lakše (ni jeftinije!) nastupiti na vrhunskoj XCM utrci. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju