Špilja majke Shipton popularna je turistička atrakcija u Knaresboroughu u North Yorkshireu koja privlači goste iz cijelog svijeta još od 1630. godine. Štoviše, ovu špilju nazivaju najstarijom turističkom atrakcijom u Engleskoj.

U centru pozornosti je vrelo vode u neposrednoj blizini koje je bogato sulfatima i karbonatima, zbog čega mlaz okamenjuje i čuva sve što se nađe na njezinu putu. Neposredno ispod vrela moguće je vidjeti obješene svakodnevne predmete poput medvjedića i čajnika, koji su tijekom vremena pretvoreni u kamen.

Špilja je dobila ime prema slavnoj engleskoj proročici majci Shipton, rođenoj kao Janet Ursula Southiel 1488. godine. Legenda kaže da ju je njezina majka Agatha začela s natprirodnim bićem te porodila u špilji, u kojoj je provela prve godine života jer su bile vrlo siromašne.

Janet i Agatha razdvojene su kad je djevojčica imala dvije godine. Tada ju je udomila lokalna engleska obitelj, a ona nikada više nije vidjela svoju majku.

Janet Ursula imala je neuglednu vanjštinu. Hodala je pogrbljeno, noge su joj bile krive, a nos velik. Lokalna djeca rugala su joj se i govorila da izgleda poput vještice. No bila je vrlo inteligentna. Svoje slobodno vrijeme provodila je sama oko špilje u kojoj je rođena, a gdje je proučavala floru i faunu.

Kada je imala 24 godine, upoznala je američkog stolara Tobiasa Shiptona, za kojeg se udala. Tobias je, nažalost, umro prije nego što su imali djece. Ursula je zadržala njegovo prezime.

U selu je postala poznata jer je mogla predvidjeti budućnost. Štoviše, zarađivala je za život proričući sudbinu lokalnom stanovništvu. Navodno je pogodila kako će skončati brojni poznati vladari, a predvidjela je i veliki požar u Engleskoj iz 1666. godine.

O njezinu životu i proročanstvu napisano je mnoštvo knjiga. Iako nitko ne zna sa sigurnošću tko je zapravo bila majka Shipton, i dalje izaziva veliku pozornost turista.

Spomenuto vrelo i špilja u kojoj je rođena engleska proročica bili su dio posjeda kralja Charlesa I., koji je Siru Charlesu Slingsbyju prodao taj dio zemlje 1630. godine. Engleski poduzetnik odlučio je dio parka otvoriti za javnost, a interesa je bilo toliko mnogo da je naplaćivao organizrane ture s vodstvom.

Špilja majke Shipton i dalje je vrlo poznata turistička atrakcija, koja se može posjetiti između travnja i studenoga svake godine.

Jeziva istina iza željeznih cipela: Spomenik koji bi svi trebali vidjeti! Cipele na obali Dunava - 1 Cipele na obali Dunava - 3 Cipele na obali Dunava - 2 +0 Cipele na obali Dunava - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju