Nemrut je planina u jugoistočnoj Turskoj, udaljena 40 kilometara sjeverno od grada Katha. Planina je visoka 2134 metra, a najpoznatija je po arheološkim ostacima velikog broja skulptura. Na vrhu su i ostaci kraljevske grobnice Antioha I. Komagenskog, iz 1. stoljeća pr.n.e. Masivne skulpture bogova, kraljeva i drugih bića gledaju prema putnicima koji se penju do grobnice, koja je proglašena UNESCO-vom svjetskom nematerijalnom baštinom.

Kralj Antioha vladao je kraljevinom Komagena, koja se nalazi na području današnje provincije Adiyaman. Umro je 34 godine pr.n.e., a zakopan je ispod ogromnih kamenih humaka na vrhu planine. Prema napisima koje je ostavio, htio je biti pokopan na visokom i izoliranom, svetom mjestu. Izgradio si je panteon, a sve što je ostalo danas su ogromne skulpture koje su ukrašavale terasu panteona.

Ovaj panteon osobito je zanimljiv zbog mješavine kulturnih i vjerskih ikona. Perzijske, zoroastrističke, grčke… Naime, Antioh I. proveo je ambiciozan vjerski program koji je uključivao kult bogova raznih kultura, ali i svoje obitelji, vjerojatno u pokušaju osiguravanja dinastije svoje obitelji. Ovaj kult nije bio dugog vijeka, ali su njegovi ostaci ostali na vrhu planine da i dan danas privlače ljude iz cijelog svijeta da ih obiđu.

Ogromne skulpture visoke su oko 9 metara, a predstavljaju njega, lavove, orlove i razne grčke, perzijske i armenske bogove, poput Herkula, Zeusa, Apolona…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju