Stonehenge, Engleska

Ovaj pretpovijesni spomenik sagrađen je između 3000. i 2000. godine prije Krista, a još i danas znanstvenici dvoje oko načina kako su podignuti ti veliki kameni blokovi. Ne zna se niti tko je gradio slične ovakve spomenike po Velikoj Britaniji koji su podignuti u religijske svrhe. Neupitno je pak, da svatko tko posjeti ovo mjesto u Engleskoj, osjeti 'energetsku prisutnost'.

Sigirija, Šri Lanka

Sirigija je monolitna stijena, znana još i kao lavlja stijena, na kojoj se nalaze ostaci nekadašnje palače kralja Kashyapa, koja je kasnije pretvorena u budistički spomenik. Visoka je 200 metara, a od 1982. godine nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. Jedna je od najposjećenijih spomenika na Šri Lanki.



Špilje u Meksiku

Meksiko skriva brojne duboke špilje na kojem su se održavale razne neobične aktivnosti. Špilje u Chitchen Itzi i Valladolidu su iznimno popularne među turistima zbog svoje nadnaravne ljepote, a svoju popularnost zahvaljuju i legendama o žrtvovanju životinja i ljudi svojim bogovima.

'Mnogi stručnjaci se i danas pitaju kako su podignuti kameni blokovi Stonehengea i drugi monolitni spomenici bez pomoći moderne tehnologije. ' Piramide, Egipat

Piramide u Gizi najpoznatiji su i najveličanstveniji spomenici iz vremena starog Egipta. Smještene u pustinji u blizini Kaira, a uživaju veliku popularnost među turistima. Radi se o ukupno tri piramide, a najpopularnija je Keopsova, koja je ujedno najveća i najstarija piramida na svijetu. Znanstvenici i dalje nisu sigurni kako su podignuti ovi veliki spomenici koji privlače tisuće turista iz cijelog svijeta.

Kineski zid, Kina

Ovaj niz obrambenih zidova s tornjevima smatra se najvećom građevinom na svijetu, te su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija uopće. Prve zidine izgrađene su još u 7. stoljeću prije Krista, a s protekom vremena i njihovim nadograđivanjem počele su se širiti legende o misterioznim nestancima graditelja, čija su tijela navodno ugrađena u zid.



Moai, Uskršnji otoci

Velike glave na Uskršnjim otocima su tajna koje i danas izazivaju maštu brojnih znanstvenika. Oni ni danas nisu sigurni kako su napravljene monumentalne glave te dopremljene na ovaj izolirani otok prepun nedirnute prirode. Kakve sve atrakcije vas očekuju na Uskršnjem otoku, pročitajte ovdje.

Petra, Jordan

Grad uklesan u stijeni pripada svjetskoj kulturnoj baštini, a ujedno je i jedno od najvećih arhitektonskih postignuća u povijesti. Sagrađen je prije otprilike 2200 godina, a lokalno stanovništvo je gradu dalo nadimak 'Pustinjska ruža'.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju