Internetska stranica Numbeo svake godine ocjenjuje kvalitetu i cijenu života u pojedinim dijelovima svijeta, ali i razinu sigurnosti u njima. Sigurnost se izračunava na temelju ocjena korisnika Numbea (od 0 do 100) koje se prikupljaju preko anketa, a u obzir uzima i stupanj kriminala u određenom gradu i državi.

Svoje zaključke, pak, objavljuje u izvješću po imenu Security index (indeks sigurnosti).

Prema Numbeovom indeksu sigurnosti za 2021. godinu Abu Dhabi je najsigurniji grad na svijetu. Osvojio je visokih 88,46 posto od maksimalno 100 što potvrđuje da se građani u njemu osjećaju sigurno i ugodno.

Valja napomenuti da prestižnu titulu najsigurnijeg grada na svijetu dobiva već petu godinu zaredom prema ocjenama korisnika Numbea.

Slika nije dostupna Odabrano Vrijeme je za magični Abu Dhabi: Kombinacija iz Zagreba zbog koje biste napokon mogli vidjeti Emirate

Zanimljivo je spomenuti da čak tri gradova na top 10 ljestvici potječu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Uz Abu Dhabi, na šestom mjestu ljestvice najsigurnijih gradova svijeta u 2021. godini našao se Sharjah, a slijedi ga Dubai.

U vrhu sigurnosti nalazi se tek tri europska grada – Zürich na petom mjestu, München na devetom i Trst na desetom mjestu ljestvice.

U indeksu sigurnosti Numbea uključen je 431 grad svijeta, od čega čak tri dolaze iz Hrvatske. Zagreb (77.72 posto) se našao na relativnom visokom 27. mjestu, Rijeka (76.29 posto) je smještena na 36. mjestu ljestvice, a Split (65.62 posto) se našao na 130. mjestu.

Singapur - 1 Putovanja Kamo se selite: Koji su najbolji gradovi za život na svijetu?

10 najsigurnijih gradova prema Numbeu za 2021. godinu:

1. Abu Dhabi, UAE
2. Doha, Katar
3. Taipei, Tajvan
4. Quebec, Kanada
5. Zürich, Švicarska
6. Sharjah, UAE
7. Dubai, UAE
8. Eskisehir, Turska
9. München, Njemačka
10. Trst, Italija

Cijeli popis gradova prema Numbeovom indeksu sigurnosti pogledajte na njihovoj službenoj stranici.

Sigurna zemlja u kojoj ljudi ostavljaju otključane automobile i torbe na stolu bez nadzora Singapur Singapur - 1 Singapur - 3 +1 Singapur - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju