Ako ste do sada putovali u London, siguran sam kako ste primijetili oznake na više-manje svakom restoranu/kafiću da u ponudi imaju 'full english breakfast'. Ako niste, sigurno ćete primijetiti kada ćete putovati. No što to 'full english breakfast' zapravo je?

Doručak je najvažniji obrok svakog dana, kako svugdje u svijetu, tako i u Engleskoj. Termin 'full english breakfast' zapravo označava tradicionalni doručak koji se u Engleskoj (ali i drugim djelovima Velike Britanije u malo drugačijim varijantama) poslužuje još od 19. stoljeća, kada je u viktorijanskom dobu (vladavina kraljice Viktorije) doručak postao najvažniji obrok u danu.

Ideja je bila da engleski doručak postane nacionalno jelo, no ideja je otišla i izvan granica Velike Britanije, te je tako danas ovaj doručak popularan i može se naručiti diljem svijeta.

Iako je za moje pojmove dobrog doručka ovo jelo ipak malo preteško i više mi liči na neko neplanirano prežderavanje kasno navečer kada ogladnim, pa vadim van sve što imam u frižideru i špajzi, mnogi ga vole. Sastoji se od pečenog špeka, kajgane (ili jaja na oko), prženih rajčica i gljiva, tosta s maslacem, kobasica i zapečenog graha. U nekim varijantama poslužuje se i crni puding (nešto poput krvavica) kao i ribani prženi krumpir (nešto slično restanom krumpiru).

Naravno, ovo sve je zaista teško i kalorično, pa treba i pravi engleski čaj, kao prilog koji će osigurati da vam sva hrana s lakoćom stigne do želuca. Ako ne pijete čaj i kava će biti odlična alternativa.

Kako smo spomenuli kaloričnost, valja napomenuti malo više informacija o tome koliko je ovo jelo zapravo teško. Naime, gledamo li u brojkama, ima restorana koji nude tako velike porcije da jelo premašuje 8 tisuća kalorija, a vi kao gost morate potpisati izjavu od odricanja odgovornosti prije nego navalite na klopanje. Ok, to nije pravilo, jer prosječni engleski doručak ima nešto više od tisuću kalorija po obroku, dok neki restorani nude i 'zdraviju' verziju engleskog doručka, s manje od 800 kalorija po porciji.

Sve u svemu, putujete li u London ili neki drugi dio Engleske, ostavite malo mjesta za jedan ovakav obrok jer će se na kraju isplatiti, iako će vam cijeli dan vrlo vjerojatno biti žao što ste zgriješili, ali ipak, ovaj obrok ćete pamtiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju