Rio de Janeiro ne treba posebno predstavljati: plaže, karneval i golemi kip Krista Otkupitelja, samo su neke od znamenitosti i atrakcija, a u nekima od njih možete uživati i iz zraka – ako sletite na aerodrom Santos Dumont koji se nalazi na tek tri metra iznad razine mora.

Spuštanje zrakoplovom na mali aerodrom, koji se smjestio na tek dva kilometra od centra grada u zaljevu Guanabara, poznato je kao jedno od mjesta za najslikovitije slijetanje u zračnu luku na svijetu. Taj, drugi najprometniji aerodrom u Rio de Janeiru nazvan je po pioniru zrakoplovstva Albertu Santos-Dumontu, a poseban je zbog vrlo kratkih pisti zbog čega su i dimenzije aviona koje ondje mogu sletjeti ograničene.

Najopasniji aerodromi - 7 Putovanja Pljesak za kapetana: Najopasniji aerodromi na svijetu koji svakodnevno testiraju vještine pilota

Santos Dumont ima dvije piste, ali su obje vrlo kratke (1260 metara i 1323 metra) tako da samo manji zrakoplovi mogu ondje sletjeti. Kada je aerodrom otvoren, 1930-ih bio je prvi u Brazilu, a kratka pista je bila sasvim dovoljna za zrakoplove tog doba. Piste su s vremenom proširene, ali to i dalje nije bilo dovoljno za sve avione koji bi se ondje htjeli spustiti.

Madeira Putovanja Dobrodošli na najopasniji europski aerodrom: Piloti prije slijetanja moraju proći posebnu obuku

Slijetanja i polijetanja s piste nisu nimalo jednostavna, zbog čega se za dana kada je smanjena vidljivost promet zaustavlja, a kako bi se stanovnici mogli naspavati bez buke aviona, aerodrom radi od šest sati ujutro do 23 sata. Piloti koji slijeću i uzlijeću sa Santos Dumonta moraju biti osobito pažljivi i oštro skrenuti kako bi sretno krenuli prema destinaciji.

Nevjerojatne špilje koje "turisti" posjećuju duže od 40 tisuća godina Nerja - 4 Nerja - 3 Nerja - 1 +0 Nerja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju