46. Bistro Tomislav
Martićeva 62

Cijena: 30 ćevapi, kajmak 10, lepinja 4 kune
Ćevapi oblik: Glomazni, svijetli, idealno pečeni
Ćevapi okus: Mesan, mirisan, sočan
Luk količina, okus: Nedovoljno, suh, neslan
Lepinja: Potpuno savršenstvo, hrskava vani, duša iznutra
Tomislav: 16 kuna
Karlovačko Royal: 15 kuna

Južno od novog placa na Kvatriću, u kompleksu više ugostiteljskih objekata, smjestio se i Tomislav. Malo ga je teško za locirati, pa smo uz dosta klanjanja brzo napustili Kineski restoran u istoj kući. Jako uredno zdanje, staklo i drvo, na stolu aleva paprika i hrpa priloga. Pregledan jelovnik, kockasti stolnjaci. Toči se ne samo sjajno vino Čačija, nego i još hrpa svakojakih vina i do 25 kuna po decilitru. Brendirane čaše za Zagrebačku i Karlovačku pivovaru, lijep pogled na park, i ugodna moderna muzika. Nervira samo prijenos mise bez tona umjesto nekog sporta, ali eto...


Vrlo brzo dolaze i ćevapi, deset komada, taman jače pečenih, ali ne i izgorenih. Na žalost, van lepinje, koja je naoko mala, ali hrskava i divno tvrda izvana, a meka unutra. Zaljubio sam se - uz bok Batku. Luka ima skoro pa taman, u kockama, suh, neslan. Paprika divna, krupna, kajmak sjajan, zrnat, ne premastan. Od sretne krave! No, ono bitno je da gu ćevapi fantastični. Meso sočno, različiti oblici, mirisno, ima soka, dobro pečeno, mekani, puštaju suzu, savršeno liježu uz posipanu papriku. Da, čuvajte se sjemenki! Topla preporuka, jes da su skuplji (44 kn s kajmakom), ali vrijede.

Ocjena: 8,5

>>>Najbolji zagrebački ćevapi bez somuna!

47. Pivnica Budweiser
Heinzelova 17

Cijena: 35 kuna, kajmak 10
Ćevapi oblik: Sićani prstići, deset komada
Ćevapi okus: Miris ajde de, ali okus po plinu, škriputavi, nedorečeni
Luk količina, okus: Mizerija, za tri ćevapa, neravnomjerno, suho
Lepinja: Premekana, dežmekasta
Tamni Budweiser: 20 kn


Budweiser odmah asocira na sretne dane u Češkoj i stvarno je lijepo ući u čisto, prostrano i uredno dvorište na početku Heinzelove. No, iznenađenjima nije kraj – unutra je još ljepše. Po zidovima svega, gramofon, skije, pisaća mašina, prekrasni stari artefakti koji baš i nemaju smisla jedni s drugim ni češkom pivnicom, ali stvarno je toplo, tu su i peć, drvo po zidovima. Mjuza je bingo, na TV-u sport. Lijepo, mirno, a postoji i tamni i svijetli dio. Ljuta mljevena paprika je i ovdje na stolu, ali i češnjak i orasi!? Čudo jedno!

No, tada kola kreću nizbrdo. I ovdje razdvajaju ćevape od lepinje (grrr), s time da je ista nevjerojatno premekana, bezukusna, i nekako pretučena, beživotna (ps. sutradan je bolja!?). Luka ima premalo, puno premalo, a uz njega je i šačica salate, suhe, nezačinjene, i kriška sirove tikvice, valjda radi dojma. Kajmak je korektan, tamni Budweiser kvalitetan, ali preskup. Ćevapi, ah ćevapi... Mali žgoljavi komadi raznih oblika, neslani, neljuti, mirišu na plinski šporet, ali opako, tvrdi, škripe dok ih žvačeš, malo mirisa, malo okusa. Jedva za prolaz, ali 65 kuna za ćevape i pivo je stvarno previše. Jako ugodno i prijazno osoblje, ali šteta ambijenta - potpuno nedorečena ćevapad... Možda je ipak bio samo loš dan.

Ocjena: 6

Tekst preuzet s bloga Čovjek krnje jetre!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju