Majušni Sark u sklopu Kanalskih otoka ima najmanji zatvor na svijetu koji još uvijek radi. Ili barem tako tvrdi lokalno stanovništvo na ovom jugozapadnom otočiću u La Mancheu koji se prostire na tek 5,45 četvornih kilometara u neposrednoj blizini Normandije.

Najmanji zatvor na svijetu ima tek dvije ćelije bez prozora, a izgrađen je 1856. godine za manje prijestupnike. Točnije, za one čiji se "zločin" može kazniti s maksimalno dva dana zatvora. Primjerice, jedna od prvih kažnjenica u 19. stoljeću bila je sobarica ugledne dame s otoka jer joj je ukrala rupčić.

Počinitelje svih ozbiljnijih zločina koji iziskuju dužu zatvorsku kaznu vlasti šalju na obližnji otok Guernsey.

Zatvor na Sarku ima samo dvije ćelije bez prozora Zatvor na Sarku ima samo dvije ćelije bez prozora (Foto: Alamy / Guliver)

Zatvor s dvije ćelije

Iako na Sarku živi tek petstotinjak osoba, dva policajca na otoku tvrde da imaju iznenađujuće mnogo posla. Najčešće kriminalne aktivnosti obuhvaćaju preprodaju droga, nasilne akte izazvane pijanstvom ili pak vožnju pod utjecajem opojnih sredstava.

Valja imati na umu da je vožnja automobilima zabranjena na Sarku, a da problematični dio lokalnog stanovništva ili povremenih gostiju (pod utjecajem alkohola) uglavnom vozi bicikle, traktore i kočije s konjima.

Posljednji "ozbiljni" zločin zbio se 1990. godine kada je nezaposleni nuklearni fizičar iz Francuske po imenu Andre Gardes došao na otok s premisom da je on novi gospodar Sarka. Mahao je poluautomatskim oružjem, no vrlo je brzo bio svladan.

Europski Alcatraz: Zatvor na Mediteranu iz kojeg nikada nitko nije uspio pobjeći Otok If kod Marseillea u Francuskoj - 4 Otok If kod Marseillea u Francuskoj - 2 Otok If kod Marseillea u Francuskoj - 1 +0 Otok If kod Marseillea u Francuskoj - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju