Taman kad pomislite da nikako da nađete odmor po svojoj mjeri, odete na Vis i postanete zahvalni što ste našli upravo ono što ste i tražili. Uvala do uvale, Viška, Komiška, Stiniva... plaže sve jedna ljepša od druge. A tek more... Hrvatska je lijepa zemlja - otoci su njen najljepši dio.

Dolazak
Trajektom Jadrolinije dijeli vas 2 sata i 15 minuta od Splita. Nikakva žrtva za posjet jednom ne tako ekploatiranom otoku. Vis je još uvijek miran kutak hrvatskog Jadrana što nikako ne znači da ćete se na otoku dosađivati. Na ulicama grada Visa pleše se argentinski tango, gostuju poznata glazbena imena, na Visu se jako dobro jede - svježe i pomno odabrano. Kao posjetitelj otoka, odabirete što želite biti - osamljenik na jednoj od viških plaža, ili sudionik nekog društvenog zbivanja. Na ulicama grada Visa nekoliko muških grla spontano zastaje i otpjeva pokoju klapsku uspješnicu!


U ljetnome kinu čaša dobrog vina postaje još slađa; ma, zapravo jedva da možete i vjerovati da ste na otoku, gledate film, pijete vino i znate da ćete se i nakon gledanja filma odlično provesti na koncertu, primjerice, Kočani orkestra.

Kupanje
A onda svane jutro. Najljepše je kupanje, jutarnje kupanje. Plaža ispred Hotela Issa jedna je od ljepših. U prijepodnevnim satima ne šareni se od ručnika višebrojnih turista pa je uživanje utoliko potpunije. U vrijeme ručka valja prošetati do predjela grada zvanog Kut. U Kut ne idete po kazni, naprotiv. Mnogobrojni restorani, kafići, galerije, mali obrti. Živost ovog „kvarta“ unutar grada iznova iznenađuje.

Na Visu ćete štošta naučiti. Antički ostaci natjerat će vas da posegnete za udžbenikom iz povijesti, izlet na otok Biševo (Modru špilju) dodatno će vas razniježiti, iznajmljivanjem bicikla otkrivate nove zakutke, uličice, neki puteljak odvest će vas do skrivene plaže.


Jednostavnim rječnikom - Vis je predivan otok. Na njemu miriše, more je kristalno čisto, otočani su gostoljubivi, hrana je u isto vrijeme i zdrava i fina, na otoku se odmarate, ali i zabavljate. Sve ovo o otoku smo saznali kad smo ga posjetili. Palindromom Vis postaje Siv? Nikako.

Domaćini kažu da oni koji jednom dođu na Vis, tamo i ostaju. Sada namje jasno što znači kada kažemo da nešto ima dušu. Mi ćemo se definitivno vratiti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju