Zagreb, Zagreb, otvori vrata parkova sva – stihovi jedna stara pjesma. Ovaj tekst šalje sličnu poruku, samo što na otvaranje vrata poziva parkove diljem svijeta!

Ibirapuera

Gdje: Sao Paulo

Sao Paulo je surov grad, 'zaključan' u unutrašnjosti i bez izlaza na more te samim time ovaj park koji se proteže na 221 hektar još više dobiva na važnosti. Park je kreirao davne 1954. godine veliki arhitekt eksterijera Roberto Marx koji je kombinirao kubistički pristup sa znanjem o brazilskoj botanici. Spomenuti arhitekt je često sekundirao legendarnom Oscaru Niemeyeru na projektima, a Niemeyer je i ovdje ostavio trag napravivši blistavi paviljon.

Buttes – Chaumont
Gdje: Pariz

Stijene, mostovi, gudure, sve su to značajke ovog pariškog parka koji je u funkciji još od 1867. godine. Zauzeo je prostor od 25 hektara, a za njegov nastanak najzaslužiji je inženjer Adolphe Alphand koji je park napravio pod vodstvom baruna Haussmanna.



Boboli
Gdje: Firenca

Nekoć vrt za igru i uživanje obitelji Medici, park Boboli danas je prekrasno mjesto koje pruža pogled na Firencu. Razne skulpture i fontane pričaju o bogatoj povijesti parka, a iako se talijanska renesansa nekad vidi kao trijumf reda i ukusa Boboli pokazuje da je ona bila mnogo više od toga.



Hampstead Heath
Gdje: London

Još jedan park kojeg je nemoguće izostaviti s ove liste. Kao i kod parka Boboli, iz njega se lijepo vidi grad, a park je idealan za bijeg od gradske vreve i gužve. Nije ni čudo što je ovaj park bio stalna inspiracija umjetnicima poput Keatsa i Constablea.

Park Guell
Gdje: Barcelona

Ovo arhitektonsko čudo napravio je jedan od najvećih španjolskih arhitekata, kultni Antonio Gaudi. Park je neobičan, šaren, a svakog posjetitelja bez daha će ostaviti obojana keramika koja se nalazi diljem parka. Gaudi je obilježio arhitekturu Barcelone, a ovo je definitivno jedno od njegovih remek djela.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju