Pustinje su u pravilu nenastanjena, sušna područja koja čine skoro jednu trećinu površine svjetskog kopna. I dok one danas nisu ništa manje ne gostoljubive nego što su to bile nekada, moderni načini prijevoza omogućavaju nam da pobliže pogledamo u samo srce pustinja kako bi dobili bliži uvid u ljepote ovog područja.

Namib
Stara preko 43 milijuna godina, smatra se najstarijom pustinjom na svijetu, a nalazi se na južnoj obali Afrike. U njoj živi različiti spektar životinja od kojih većine nema nigdje drugdje na svijetu.


Crno kamena pustinja
Nalazi se u Nevadi, u SAD-u. Pustinja je najpoznatija po festivalu koji se održava jednom godišnje i za čijeg trajanja se gradi Crni grad koji se rastavlja nakon završetka festivala do iduće godine.

Atacama
Ovo je najsušnija pustinja na svijetu. Atacama se prostire preko Perua, Bolivije, Argentine i Čilea, i to sveukupno na površini od 64.373 kilometra kvadratnih.

Sahara
Sahara zauzima veći dio sjeverne Afrike. Vjetrovi i povremene padaline oblikovali su Saharu u nepregledna polja dina, dolina, ravnih površina i pješčanih mora.

Gobi
Pustinja Gobi prostire se preko Kine i Mongolije i u njoj se nalaze mnogi gradovi koji su dio Puta svile. Ova pustinja je dom i Mongolskom crvu smrti, člankonošcu kojeg lokalno stanovništvo opisuje da može dosegnuti dužinu i do 1,5 metra i pljunuti kiselinu koja ubija lovinu. Dune? Brrrrr...


Negev
Pustinja Negev nalazi se u južnom Izraelu te se u njoj nalazi nekoliko značajnih beduinskih gradova i kibuca. Zanimljivo je da se 55% površine Izraela nalazi u ovoj pustinji. Kroz povijest dugu preko 7.000 godina ovdje su se nastanjivali slavni narodi poput Bizantinaca, Rimljana i mnogih drugih.

Mojave
U pustinji Mojave nalazi se Dolina smrti na 86 metara ispod razine mora, što ju čini najnižom točkom u sjevernoj Americi. Najveći grad u ovoj pustinji je Las Vegas.

Antarktička pustinja
Jedini stanovnici ove pustinje su nekolicina istraživača koji rade u istraživačkom centru. Za razliku od većine ostalih, ova je, logično - ledena...


Sonora
Prostire se između Arizone, Kalifornije i Meksika. Iz ove pustinje dolaze famozni kaktusi koji su stalni „glumci“ u kaubojskim filmovima.

Thar
Prostire se na 124.000 kvadratnih kilometara i čini geomorfološku granicu između Indije i Pakistana. U ovoj pustinji žive 23 vrste guštera i 25 vrsta zmija, koje se ne mogu naći nigdje drugdje na svijetu.

Rub al Khali
Rub al Khali je središnji dio Arapske pustinje, a poznatija je pod nazivom „prazna četvrt“ i po crveno-narančastim pješčanim dinama.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju