Plaža Patara

Patara se nalazi u neposrednoj blizini poznatog starog grada Patara u blizini turske rivijere. To je jedna od najdužih plaža Sredozemlja koja se prostire na 18 kilometara. Veoma je popularna među turistima, ne samo zbog prekrasnih mjesta za kupanje, nego i zbog mnogih drevnih arheoloških nalazišta koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Teatar Aspendos
Smješten je u gradu Serik u pokrajini Antalya i jedno je od najatraktivnijih antičkih nalazišta u Turskoj. Izgrađen je za vrijeme vladavine rimskog cara Marka Aurelija. Teatar je uščuvan, a razlog je to što je teatar nekoliko godina služio kao motel te je zbog toga bio održavan. Danas se još uvijek koristi kao amfiteatar, i može primiti skoro 20 tisuća ljudi.


Dvorac Bodrum
Ovaj dvorac je mjesto koje jednostavno morate vidjeti. Danas se u njemu nalazi muzej podvodne arheologije. Izgradili su ga križari u 15. stoljeću, a svake godine ga posjeti tisuće turista.

Planina Nemrut
Nemrut je 2134 metra visoka planina koja se nalazi na jugoistoku Turske, a poznata je kao kraljevska grobnica koja se koristila od 1. godine prije Krista. Statue koje krase planinu visoke su od 9-10 metara i uglavnom predstavljaju grčke i armenske bogove.

Olüdeniz
Olüdeniz je smješten na južnoj obali Egejskog mora. To je izolirana plaža koju oplakuje tirkizno plavo more. Turisti uglavnom dolaze ovamo kako bi surfali i trošili svoj odmor u nekom od bezbroj nevjerojatnih restorana smještenih uz samu plažu.

Plava džamija
Sa svojih šest visokih minareta, Plava džamija inspirirat će svakoga svojom arhitekturom. Plava džamija sagrađena je 1616. godine, interijer joj se sastoji od 20.000 plavih pločica, koje su i razlog njenom imenu.


Clesusova knjižnica
Ovaj antički spomenik izgradio je Julije Cezar koji je bio stanovnik grada Epheus. Izgrađen je kako bi se u njemu smjestila knjižnica, ali i  bilo posljednje počivalište ovog velikog rimskog cara. Za vrijeme nereda u 401 godini nakon Krista - knjižnica je ozbiljno oštećena.

Vilinski dimnjaci
Goreme je grad smješten među nadaleko poznatim vilinskim dimnjacima. To su prirodne stijene vulkanskog podrijetla, nastale uslijed klimatskih utjecaja. Ovaj grad nalazi se u Kapadokiji, koja je također poznata po zanimljivom brdovitom terenu. Zbog svog oblika, dimnjaci su kroz stoljeća služili kao crkve, kuće i škole.

Palača Dolombahče
Palača Dolombahče nalazi se u Istanbulu, izgrađena je 1856. godine u vrijeme Otomanskog carstva, a na početku se koristila kao sidrište za plovila. Zbog svoje čudesne strukture i dizajna postala je cijenjena od otomanskih vladara i postala glavno administrativno središte cijelog carstva. Palača se prostire na 110.000 četvornih metara i u njoj se nalazi 285 soba i 43 dvorane.

Aja Sofia
Aja Sofija u početku je bila bazilika koju je dao izgraditi car Justinijan I u šestom stoljeću. Strukturom dominira kupola sa 102 metara u promjeru i 31 metrom visine - remek djelo rimskog graditeljstva. Skoro 900 godina Aja Sofija je korištena kao crkva, da bi 1453. godine bila pretvorena u džamiju, te je danas jedina džamija na svijetu koja sadrži slike ljudi u unutrašnjosti. Danas je pretvorena u muzej, ali se i dalje smatra džamijom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju