Iako je trenutačno ljeto, pa vam se po glavi svima vrzmaju morske radosti, i dalje postoje oni kojima je odmor u nekom spa centru broj jedan ukoliko se žele opustiti. Kvalitetna masaža, bazeni i sve ostalo što ide uz to postoji već doslovno stoljećima, a posebno lijepo izgleda što su s portala Matadornetwork kao idealan uvrstili i jedan hrvatski spa centar...

Baden Baden, Njemačka

Kako i samo ime govori, Baden Baden je apsolutni kralj njemačkog spa turizma. Ipak, daleko dva centra, Friedrichsbad i Caracalla Spa. U ovom prvom na sjajan način iskusiti ćete rimske i irske tradicije, te uživati u mnoštvu raznih vrsta sauna, bazena i ostalog... Valja naglasiti kako je i ovdje pravilo kako se ne nosi nikakva odjeća, pa ukoliko zazirete od nudizma, radije ne idite ovdje.

S druge strane, Caracalla Spa otvorene su osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nisu velike poput Friedrichsbada, no ni one vas neće razočarati, a recimo kako su svakako modernije. U svakom slučaju, s odlaskom u Baden Baden ne možete promašiti, a jasno je to bilo još i kraljici Viktoriji, ali i Baracku Obami koji su se ovdje dolazili opuštati.

Heviz, Mađarska

Iako je Budimpešta nesumnjivo najpoznatiji spa grad u Mađarskoj, tamo ćete se teško opustiti. U popularnim gradskim kupalištima teško je izbjeći gomile, a gužva je gdje god se okrenete. Heviz, smješten dva sata jugozapadno od glavnog grada, dom je drugog po veličini termalnog jezera na svijetu. Kako sam grad ima manje od 5 tisuća stanovnika, nećete se boriti za mjesto u bazenu ili sauni. Također, u termalnom jezeru uvijek je ugodno, pa se možete kupati i usred zime.

Bath, Engleska

Idealnog imena, Bath je sjajan grad za opuštanje, s obzirom da korijeni spa kulture sežu gotovo 2 tisuće godina daleko. Oko 43. godine naše ere, Rimljani su krenuli razvijati Aquae Sulis, mjesto za odmor i opuštanje, pogodno za relaksaciju vojske koja se nalazila na velikom području. Nakon Rima, ovdje je bilo najviše „kupki“, a posjetitelji su dolazili čak iz kontinentalne Europe.

Sveti Martin na Muri, Hrvatska

I mi konja za trku imamo! I dok većina posjetitelja i dalje ide na Jadran hvatati sunčeve zrake, pravo opuštanje mogu dobiti u termama u Svetom Martinu na Muri. Spa tradicije grada sežu u davnu 1936. godinu, a danas se maksimalno uživa u Lifeclass termama Sveti Martin. Također, vjeruje se kako termalne vode ovdje potječu još od panonskog mora, pa bazeni imaju – ljekovita svojstva.

Dalvik, Island

Island obiluje geotermalnim izvorima, pa posjetitelji zemlje neće imati mnogo problema s pronalaženjem termalnih bazena. Plava laguna, najpoznatiji je spa u zemlji, ali je zbog toga i žrtva vlastite popularnosti te je u njoj gotovo uvijek gužva. Izvrsna alternativa je Dalvik na sjeveru zemlje. Ovdje se kupate u prirodi s fantastičnim pogledom na otok, ali ono što Dalvik čini jedinstvenim svakako je pivski spa. Potope vas u pivu, vodi, hmelju i kvascu, ali pazite da termin rezervirate ranije, jer spa na sat prima tek 14 ljudi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju