Hrana je sigurno jedan od najvećih poticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. A koja je hrana najukusnija? Pogledajte kako je ugledni CNN rangirao, prema njihovu mišljenju, najbolju hranu koju je čovječanstvo kreiralo... Mi bismo još u prvih 10 još ugurali brujet, peku, kotliće i još neku finu lokalnu stvar...

1. Curry Massaman, Tajland

Kralj curryja  Massaman poslužuje se na Tajlandu i ima sve što jedan curry treba imati: dobro je začinjen, sladak, s notom kokosa. A ova hrana na Tajlandu se prodaje na svakom uglu.

2. Pizza Napoletana, Italija

Najbolja pizza i dalje je ona iz Napulja zahvaljujući visokokvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njezino spravljanje.

Čokolada Čokolada (Foto: Getty Images)

3. Čokolada, Meksiko

Ima je u svakoj trgovini, no ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto drugo. Maje su je pili, kasnije se proširila svijetom i od tekućeg postala kruti proizvod u kojem uživaju svi. A meksičku čokoladu možete kupiti i kod nas.

Suši Suši (Foto: Getty Images)

4. Sushi, Japan

Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. stoljeća pripremalo potpuno drukčije nego danas. Tisućama godina to je bila fermentirana riba s rižom koja se konzervirala solju, a između 17. i 19. stoljeća počeo se razvijati njegov današnji oblik. U Japanu to je jednostavno jelo od riže začinjene octom i jednog povrća ili ribe, a danas se poslužuje kao fast food.

Pekinška patka Pekinška patka (Foto: Getty Images)

5. Pekinška patka

Polako pečena u pećnici, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin, od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom umaku od graha.

Hamburger Hamburger (Foto: Getty Images)

6. Hamburger, Njemačka

Treba li što reći o ovom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća i umaka.

Penang assam laksa Penang assam laksa (Foto: Getty Images)

7. Penang assam laksa, Malezija

Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom...

8. Tom yun goong, Tajland

Škampi, gljive, rajčice, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosova mlijeka i vrhnja, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku juhu koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

Sladoled Sladoled (Foto: Getty Images)

9. Sladoled, globalno

U svakoj trgovini i u svakoj slastičarnici, a srećom, svugdje ih je pregršt. Iako ćemo rado pojesti bilo kakav sladoled, ipak su nam draži oni od domaćih sastojaka, a ne od gotovih smjesa.

Pileća muamba Pileća muamba (Foto: Getty Images)

10. Pileća muamba, Gabon

Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, papar i bamija s puno, puno maslaca glavni su sastojci ovog posebnog jela.

48 sati u Veneciji: 5 savjeta uz koje neće biti problem izdržati ritam Venecija Venecija Venecija +12 Venecija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju