Hrana je sigurno jedan od najvećih poticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. A koja je hrana najukusnija? Pogledajte kako je ugledni CNN rangirao, prema njihovu mišljenju, najbolju hranu koju je čovječanstvo kreiralo... Mi bismo još u prvih 10 još ugurali brujet, peku, kotliće i još neku finu lokalnu stvar...
1. Curry Massaman, Tajland
Kralj curryja – Massaman poslužuje se na Tajlandu i ima sve što jedan curry treba imati: dobro je začinjen, sladak, s notom kokosa. A ova hrana na Tajlandu se prodaje na svakom uglu.
2. Pizza Napoletana, Italija
Najbolja pizza i dalje je ona iz Napulja zahvaljujući visokokvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njezino spravljanje.
Čokolada
(Foto: Getty Images)
3. Čokolada, Meksiko
Ima je u svakoj trgovini, no ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto drugo. Maje su je pili, kasnije se proširila svijetom i od tekućeg postala kruti proizvod u kojem uživaju svi. A meksičku čokoladu možete kupiti i kod nas.
Suši
(Foto: Getty Images)
4. Sushi, Japan
Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. stoljeća pripremalo potpuno drukčije nego danas. Tisućama godina to je bila fermentirana riba s rižom koja se konzervirala solju, a između 17. i 19. stoljeća počeo se razvijati njegov današnji oblik. U Japanu to je jednostavno jelo od riže začinjene octom i jednog povrća ili ribe, a danas se poslužuje kao fast food.
Pekinška patka
(Foto: Getty Images)
5. Pekinška patka
Polako pečena u pećnici, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin, od soje, češnjaka i čilija ili u slatkom umaku od graha.
Hamburger
(Foto: Getty Images)
6. Hamburger, Njemačka
Treba li što reći o ovom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća i umaka.
Penang assam laksa
(Foto: Getty Images)
7. Penang assam laksa, Malezija
Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom...
8. Tom yun goong, Tajland
Škampi, gljive, rajčice, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosova mlijeka i vrhnja, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku juhu koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.
Sladoled
(Foto: Getty Images)
9. Sladoled, globalno
U svakoj trgovini i u svakoj slastičarnici, a srećom, svugdje ih je pregršt. Iako ćemo rado pojesti bilo kakav sladoled, ipak su nam draži oni od domaćih sastojaka, a ne od gotovih smjesa.
Pileća muamba
(Foto: Getty Images)
10. Pileća muamba, Gabon
Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, papar i bamija s puno, puno maslaca glavni su sastojci ovog posebnog jela.
48 sati u Veneciji: 5 savjeta uz koje neće biti problem izdržati ritam +12