Moskovski metro ukupno ima 325,4 km pruge, 12 linija i 194 stanice. Prosječnim radnim danom u metrou se preveze osam-devet milijuna putnika. Linije imaju tri oblika identifikacije – prema boji, broju i imenu. Očarava činjenica kako su sve stanice podzemne napravljene u bogatom socrealističkom stilu.

Stanice su veoma duboke zbog prolaska ispod rijeke Moskve, a planirane su kao sklonište u slučaju atomskog napada. Nakon završetka izgradnje 1953. stare linije bile su zatvorene, a potom 1958. ponovo otvorene kao dio nove linije – Filjovskaje. Predivno ukrašene stanice moskovskog metroa Predivno ukrašene stanice moskovskog metroa (Foto: Getty Images)
Tijekom pedesetih godina prošlog stoljeća arhitektonska ekstravagancija novih stanica značajno opada i dekoracije na nekim stanicama primjetno su pojednostavljene u odnosu na originalne planove.

No tada je razvijen plan "Sorokonožka“, pa sada stanice izgledaju gotovo identično, a razlikuju se jedino po boji mramora i keramičkih pločica.

Moskovski metro tako je danas jedan od najuređenijih sustava podzemnih željeznica na svijetu, koji ne obožavaju samo oni koji ga svakodnevno koriste, već i brojni turisti koji dolaze iz cijelog svijeta.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju