Usred guste tropske vegetacije i čarobnih polja čaja u gradu Munnaru skriva se jedna od najbolje čuvanih tajna Indije. U njemu cvate Neelakurinji (lat. Strobilanthes kunthiana) ili Kurinji – jedan od narjeđih cvjetova na svijetu. Ovu titulu je dobio jer procvjeta samo jednom u 12 godina, a panoramu Munnara ispuni nevjerojatnim bojama od svijetloružičaste do plavoljubičaste.

Cvjeće iz porodice Strobilanthes ima različito vrijeme cvatnje – neki propupaju nakon četiri, osam, deset, ili čak 16 godina. No većina cvjetova su praktički neprimjetna u zelenoj raskoši Munnara. Baš zato Kurinji privlači mnogo pažnje, a pogotovo kada njegova masovna cvatnja uljepša vizuru ovog indijskog grada koji se izdiže na 1600 metara u Zapadnim Gatima.

Neelakurinji je monokarpna biljka što znači da svaki izdanak cvjeta samo jednom i nakon toga odumire. Da bi novo sjeme izraslo i rascvalo se potrebno je točno 12 godina. Cvatnja obično započne u kolovozu, a traje sve do listopada.

Neelakurinji je jedan od najrjeđih cvjetova na svijetu Neelakurinji je jedan od najrjeđih cvjetova na svijetu (Foto: Profimedia.hr / Getty Images)

Povrh svega, ono raste samo u ovom dijelu Indije i nigdje drugdje na svijetu. Zapanjujući cvjetovi ovog rijetkog cvijeta mogu se vidjeti i u zaštićenom području Kurinjimala Sanctuary koje se prostire na 32 hektara, a koje je udaljeno od Munnara oko 45 kilometara.

Lokalno stanovništvo vjeruje da je Kurinji simbol ljubavi, a zbog svoje rijetke pojave izvor je velike znatiželje među svjetskim putnicima. Da je uistinu riječ o posebnom događaju svjedoči i podatak da je zbog pretpostljednje cvatnje, koja se zbila 2006. godine, područje Munnara posjetilo milijun ljudi. Taj je broj trebao biti nadmašen prošle godine, no ogromne poplave u Kerali napravile su velike štete te onemogućile dolazak gostiju.

Vol. 1: Najljepše mjesto u svakoj zemlji Europske unije! Najljepša mjesta EU - 1 Najljepša mjesta EU - 2 Najljepša mjesta EU - 3 +2 Najljepša mjesta EU - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju