Naravno, groblja su sama po sebi prilično tužna, ali kad vidite kako su neka uređena i ukrašena, nema druge nego da ih prihvatite kao arhitektonska čuda. Uostalom, tko god je bio na zagrebačkom Mirogoju i vidio njegove arkade, zna o čemu je riječ.

Wawerley, Sydney

Groblje koje je otvoreno 1877. godine, ukrašeno je mnogim spomenicima viktorijanskog stila. Smješteno je na samoj obali, tako da s njega gledate ogromna plava prostranstva, a na njemu su vječni mir pronašli mnogi poznati Australci poput pjesnika Henryja Lawsona i književnice Dorothee Mackellar. Uz sve, davne 1979., Mel Gibson ovdje je snimao i film "Tim".

Pere Lachaise, Pariz

Najveće pariško groblje ujedno je i najposjećenije groblje na svijetu. To uopće nije čudno, jer mnogi dolaze izraziti poštovanje slavnima koji ovdje počivaju. Jim Morrison, Marcel Proust, Frederic Chopin, Edith Piaf i Oscar Wilde samo su neki od poznatih "stanovnika" ovog groblja. Naravno, ovdje je sve prepuno i mauzoleja i prekrasnih spomenika, pa ako imate vremena, obiđite Pere Lachaise i saznajte zašto godišnje ovdje u turistički obilazak dođe oko dva milijuna ljudi.



Highgate, London


Groblje iz viktorijanskog doba neobično je za London. Gotički stil grobova i priroda ovdje se sjajno slažu, a među 170 tisuća pokojnika, ovdje je najpoznatije ime filozofa Karla Marxa. Njegov grob se nalazi na istočnoj strani, dok je zapadna poznata po libanonskom krugu, egipatskoj aveniji i katakombama. Groblje jedino možete posjetiti putem vođenih tura, a mlađima od 7 ulaz nije dopušten.

Panteon Antiguo, Oaxaca (Meksiko)


Petnaestak minuta od gore spomenutog grada nalazi se ovo groblje koje su u 16. stoljeću izgradili španjolski misionari. Ono je interesantno u vrijeme Noći vještica, kada počinju pripreme za prva dva dana mjeseca studenog. Tada posjetitelji ukrašavaju grobove najmilijih svijećama, raznobojnim cvijećem i hranom, a mnogi dolaze popiti najdraže piće pokojnika ili pojesti njegovu najdražu hranu. Naravno, sve se to često odvija uz pratnju mariachija.

Fort Rosecrans, San Diego

Groblje koje kad vidite na slikama izgleda identično onom poznatom vojnom groblju u Arlingtonu, samo je ovo ljepše, jer pogled s njega gleda na morski zaljev. Ovdje "spava" 112 tisuća ljudi stradalih u ratnim sukobima od 1800. pa do novijih dana, a 2014. ispunjen je stopostotni kapacitet, tako da se ovdje više ne održavaju pokopi.

Neptun, Florida

Koliko nam je poznato, ovo je jedino podvodno groblje na svijetu. Pepeo najmilijih sprema se u teške željezne posude, a zatim ga se spušta u izgubljeni grad, koji se nalazi 15-ak metara ispod površine mora. Možete ga posjetiti besplatno, samo, trebat će vam brod i vrlo vjerojatno, ronilačka oprema. No, mnoge agencije nude baš takve usluge.

 

A photo posted by Lauren Mezzanotte (@laurendafish) on


Staro židovsko groblje, Prag

Na ovom groblju nećete naći niti jednu slavnu osobu, ali je ono po mnogočemu posebno. Naime, potječe iz 15. stoljeća, vidljivo je oko 12 tisuća nadgrobnih spomenika, a mir je ovdje našlo 100 tisuća duša. Zanimljivost je da zbog nedostatka mjesta, grobovi su često rađeni jedan preko drugog, pa su pokojnici doslovno jednako tako i naslagani.

Zentralfriedhof, Beč

Središnje bečko groblje jedno je od najvećih europskih groblja, a na njemu se nalazi 330 tisuća grobova, gdje je ukupno pokopano oko tri milijuna pokojnih. Dakle, groblje ima više stanovnika nego cijeli Beč danas. Ovdje su sahranjeni neki od najvećih kompozitora, poput Beethovena, Bramsa i Straussa, a na sve strane nalaze se monumentalni i raskošni spomenici.

Cimitero Monumentale, Milano

Ovo groblje, otvoreno prije ravno 150 godina možemo slobodno nazvati muzejom na otvorenom. Razni hramovi, obelisci i posebno dizajnirani grobovi doprinose da ga se smatra jednim od najljepših na svijetu, a zanimljivo je kako ima poseban dio za Židove i sve one koji se ne smatraju katolicima. Ovdje su posljednje počivalište našli mnogi poznati, kao svjetski prvak u Formuli 1 Alberto Ascari, književnik Alessandro Manzoni, a groblje je jedno vrijeme bio i dom Eve Peron, koja je ovdje počivala 16 godina pod lažnim imenom.

Recoleta, Buenos Aires

Kad smo već spomenuli slavnu Argentinku, za kraj obiđimo groblje u Buenos Airesu. Gospođa Peron danas upravo počiva ovdje, a njen grob crne boje najslavniji je i vječno prepun cvijeća. Od 6400 grobova, 70 ih je proglašeno povijesnim spomenicima, a zlatno doba uređenja groblja bilo je od 1880. do 1930., kad je Buenos Aires bio jedan od bogatijih svjetskih gradova.



Okunoin, Koya, Japan

S 200 tisuća grobova i 100 hramova okruženih cedrom, ovo groblje u šumi planine Koya, najveće je u Japanu. Nekada je bilo i sveto mjesto budističkih hodočasnika. 10 tisuća lampiona osvjetljavaju mauzolej Kōbō-Daishija, osnivača Shingon budizma. Zanimljivost na groblju je to da imaju spomenike termitima koje su ubili pesticidi te ribama koje su ubili chefovi. Tu je i spomenik u obliku velike šalice kave u čast djelatnicima korporacije koja proizvodi kavu i raketa koja slavi djelatnike aeronautičke tvrtke.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju