Za nekog nema ništa bolje od pizze, za nekog drugog od slasnog bifteka, a netko treći je uvjeren kako je sir najbolja namirnica na svijetu. Ako se i vi ubrajate u tu grupu, pa čak i ako ne, ali volite sir, dobro razmislite da barem jednom u životu posjetite sljedeće regije, mjesta, gradove...

Bordeaux, Francuska

Francuzi su ludi za sirom, a neki od najboljih nastali su u Bordeauxu. Nevjerojatan izbor sireva pronaći ćete u tvornici Chevrefeuille koja se specijalizirala poglavito za kozje sireve. Teško je ostati imun i na restoran Baud et Millet koji nudi mnogobrojne specijalitete na bazi sira a smjestio se u – špilji.

Normandija, Francuska

Ova regija je dom najkremastijeg francuskog sira, nadaleko poznatog Camemberta. Ovdje možete posjetiti i muzej sira, ali i farmu na kojoj ćete pojesti „tonu“ svježeg sira i naučiti sve o, naravno – Camembertu.

Asturija, Španjolska

Ova regija ne nosi tek tako nadimak „El Pais de los Quesos“ ili prevedeno na naški – „zemlja sira“. Najpopularniji sir ove regije jest Queso de Cabrales, poznat po svom izrazito intenzivnom mirisu. Naravno, o njemu ćete također doznati sve prilikom posjete jednoj fondaciji, gdje će vam naglasiti važnost ovog sira za cijelu regiju.

Kastilja La Mancha, Španjolska

Na sam spomen La Manche najprije ćete se vjerojatno sjetiti Don Qijotea, no nije ova regija dom samo najpoznatijeg viteza koji je jurišao na vjetrenjače, već je i dom najslavnijeg španjolskog sira po imenu – Manchego. Riječ je o ovčjem siru, a oni koji su ga imali priliku probati, tražili su – repete.

Sardinija, Italija

Na talijanskom otoku pronaći ćete razne talijanskih sireva, ali daleko najpoznatiji je Casu Marzu. Radi se o ovčjem siru koji u sebi ima žive crve, a iako imate izbor jesti sir i bez njih, mnogi tvrde kako mu upravo crvi daju specifičan okus, pa ih jedu zajedno sa sirom. Zbog toga, sir je zabranjen za prodaju, ali na Sardiniji ako znate gdje treba pitati, i dalje ćete ga pronaći...

Reggio Emilia, Italija

Vaš vjerojatno najdraži sir, kojeg kombinirate sa svim i svačim, nastao je u ovoj regiji. Jasno, riječ je o parmezanu, koji je napravljen još u srednjem vijeku, pa kad obiđete Parmu, Bolognu i okolicu budite sigurni da ste si kupili barem jedan Parmigiano – Reggiano.

Gruyeres, Švicarska

Jasno, u zemlji satova i banaka ima sireva koliko hoćete, no ukoliko želite pronaći izvrsni gruyer, vrijeme je da se zaputite u grad – Gruyeres. Mali srednjovjekovni grad ispunit će vaša gastronomska očekivanja.

Roquefort - 1 Roquefort - 1 (Foto: AFP)

Nizozemska

Edamer, gauda, ovo ono... U Nizozemskoj ima toliko sireva da doslovno „boli glava“, tako da je odabrati par njih gotovo nemoguća misija. Posjetite bilo koju bolju tržnicu i uživajte u pogledu na velike kolute...

Pag, Hrvatska

I za kraj, pohvaliti ćemo se sirom iz našeg dvorišta. Riječ je naravno o slavnom paškom siru, oji se proizvodi od mlijeka paške ovce. Jasno, posjet sirani je za svaku preporuku, a iako ovaj sir ne stoji malo, vrijedan je svake potrošene kune.

Hrvatski restorani dobili još dvije Michelinove zvjezdice! Noel - 3 Noel - 2 360dubrovnik - 5 +0 Deni Srdoč - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju