Francuski istraživač Henri Mouhot nije mogao ni sanjati da će nabasati na jedno od najvećih svjetskih čuda. Godine 1860. lutajući džunglom u potrazi za novim biljnim i životinjskim vrstama, sasvim je slučajno naišao na neobičan opustjeli grad veličine Pariza. U tom golemom kompleksu otkriveno je više od stotinu kamenih hinduističkih hramova. Za njegovu je gradnju upotrijebljeno više kamena no za sve egipatske piramide zajedno. Sagradio ga je narod po imenu Kmeri, no ne zna se zašto su svi njegovi stanovnici tako tajanstveno iščeznuli. Je li im ponestalo vode ili hrane, ili ih je možda uništio neprijatelj? Ili …

Nasmijane glave Nasmijane glave (Foto: Profimedia.hr)
Tu zagonetku još do danas nitko nije uspio riješiti. Možda baš zato u sveti grad Angkor Wat svake godine hrli čak dva milijuna turista. No ništa ih ne može pripremiti na prizor koji ondje zateknu.

1. Najveći i najvažniji kompleks hramova u siromašnoj Kambodži, Angkor Wat, smjestio se oko 250 kilometara sjeverno od glavnog grada Phnom Penha.

2. Angkor Wat je izgrađen je gotovo prije tisuću godina, u 12. stoljeću za vrijeme vladavine Kmera. U njemu je živjelo gotovo milijun ljudi.

3. Kmeri su zaslužni za prvu abecedu, koja je još uvijek u upotrebi, a poznati su i po razgranatom kanalizacijskom sustavu.

4. Ime ne krije ništa mistično – naime Angkor Wat prevodimo kao 'Grad Hramova'.

Napušteni hram Napušteni hram (Foto: Profimedia.hr)
5. Angkor Wat je okrenut prema zapadu što je neobično. Naime, u kulturi hindusa okrenutost ka zapadu označava smrt.

6. Tamna, gotovo crna boja po kojoj je hram prepoznatljiv, nije uvijek bila takva. Nekad je dobar dio bio obojan, a tragovi boje se još uvijek ponegdje vide.

7. Tijekom vladavine Crvenih Kmera, jedna petina naroda je ubijena, većinom svećenika i obrazovanih ljudi.

Dodir prošlosti Dodir prošlosti (Foto: Profimedia.hr)
8. Kamenje i materijali za gradnju hramova pristizali su na leđima stotina slonova iz udaljenih kamenoloma.

9. Kuće u kojima su živjeli stanovnici su bile napravljene od drveta i s vremenom su propale, ali su zato kameni hramovi ostali.

10. Nakon više od stoljeća, 1907. Tajland je vratio Angkor Kambodži i te su se godine pojavili i prvi turisti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju