Ponosni na pivo i čokoladu, koje usput rečeno morate isprobati, Belgijanci su poznati i po raznim atrakcijama, posebno onima u belgijskoj prijestolnici. Najpoznatiji je definitivno 103 metara visok Atomium, a odmah pokraj njega zaviriti možete i u cijelu Europu u tematskom parku Mini Europi.

Prođite cijelu Europu u par sati

Iako u omjeru 1:25, u Bruxellesu možete obići najpoznatije građevine Europske unije. Park zvan Mini Europa nalazi se odmah do najpoznatijeg belgijskog spomenika Atomiuma, u parku Bruparck i sadrži 350 važnih građevina Europe. Time je na 24 000 m2 predstavljeno više od 80 gradova u Europi, a većina je spomenika financirala država ili regija iz koje spomenik dolazi. Iako su puno manji od stvarnih, velika je pažnja pridana detaljima.

Malo drugačija verzija priče

I dok su najpoznatije svjetske građevine poput Kosog tornja u Pisi, Big Bena u Londonu, Eiffelovog tornja u Parizu itd. izgrađene u umanjenoj verziji, čelično-aluminijska konstrukcija Atomium, koja ih „nadgleda“ predstavlja devet atoma jednog alfa-željeznog kristala u mjerilu 1:150 000 000 000. 

Nije baš tako mini

Iako vas naziv možda može navesti na krivi trag, građevine i nisu tako male, no mini su u odnosu na svoje stvarne veličine. Big Ben je visine 4 metra, a Eiffelov toranj je visok 13 metara. Mnogi modeli prikazuju i nešto to ih obilježava, pa je tako vulkan Vezuv prikazan u erupciji, Berlinski zid kako biva srušen, a vidjeti možete i lansiranje Ariane V.

Interaktivno upoznavanje Europske unije

Što se ovaj park nalazi u Bruxellesu, u Belgiji, sasvim je logično. Funkcija mu je, kao i izložbi „Duh Europe“ smještenoj na kraju parka, da vas na interaktivan i zabavan način upozna s članicama i radom Europske unije, čiji je Bruxelles glavni grad. Hrvatska se ulaskom u Uniju, upisala i u park Mini Europa, a koja je naša poznata zgrada u parku, saznajte prilikom svog posjeta Bruxellesu. Ali ako baš morate znati i ne možete čekati kliknite na ovaj link

Ulaznice ćete paltiti oko 15 eura, ali u raznim varijacijama to može biti i u prosjeku manje u kombinaciji s posjetom nekoj drugoj znamenitosti, a sve o cijenama ulaznica i radnom vremenu, pogledati možete na njihovim službenim stranicama.  

Ideje za drugačiji vikend: 3 mjesta za izlet zbog kojih se isplati živjeti u Zagrebu Izleti u prirodu - 1 Izleti u prirodu - 3 Izleti u prirodu - 4 +1 Izleti u prirodu - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju