Cijene u prekrasnom belgijskom gradu koji se s kanalima može ponositi jednako kao i Amsterdam ionako nisu niske, a nedavno se ispostavilo kako se turistima naplaćuju više cijene nego domaćima!

Prema napisima u belgijskim medijima, strancima se za večeru u gradu izdaje oko 10 posto veći račun nego domaćima, što je prilično razljutilo turiste koji dolaze u posjet Bruggeu. Da se razumijemo, više cijene ne odnose se samo na turiste iz ostalih zemalja, već i na one iz drugih krajeva Belgije, tj. cijena se za ostale Belgijce zaračunava po naglasku kojim govore.Za neobičnu praksu saznalo se kad je jedan turist primijetio da je dobio veći račun u jednom restoranu u odnosu na stanovnike Bruggea. Vlasnik restorana Gauthier Gevaert priznao je ovu praksu i ponudio svoje objašnjenje: „Točno je da dajemo deset posto popusta domaćima, uostalom, to je vidljivo i na računu. Zašto? Zato što se ne oslanjamo samo na masovni turizam, već želimo uspostaviti i odnos s onima koji ovamo često dolaze“. Nadalje, Gevaert kaže kako nikoga ne traži da mu pokaže osobnu, već zaključi tko je domaći po dijalektu.

I ostali restorani priznaju kako domaćima daju popust, a praksu brani i gradonačelnik Bruggea Renaat Landuyt, koji pozdravlja snižene cijene za goste jer smatra kako su zbog turizma cijene u gradu postale previsoke. Uostalom, kaže kako je istu stvar doživio u Veneciji, gdje lokalcima konobari donose račune s 20 posto popusta.

Ovakva naplata u svijetu zapravo i nije ništa novo. Na Kubi je to regularna stvar odavno, pa postoji jedna valuta za domaće, druga za strance. Također,u nekim siromašnijim zemljama kao što su Indija i Kina, više ćete platiti posjet Taj Mahalu i Angkor Watu ako ste stranac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju