Cijene u prekrasnom belgijskom gradu koji se s kanalima može ponositi jednako kao i Amsterdam ionako nisu niske, a nedavno se ispostavilo kako se turistima naplaćuju više cijene nego domaćima!

Prema napisima u belgijskim medijima, strancima se za večeru u gradu izdaje oko 10 posto veći račun nego domaćima, što je prilično razljutilo turiste koji dolaze u posjet Bruggeu. Da se razumijemo, više cijene ne odnose se samo na turiste iz ostalih zemalja, već i na one iz drugih krajeva Belgije, tj. cijena se za ostale Belgijce zaračunava po naglasku kojim govore.



Za neobičnu praksu saznalo se kad je jedan turist primijetio da je dobio veći račun u jednom restoranu u odnosu na stanovnike Bruggea. Vlasnik restorana Gauthier Gevaert priznao je ovu praksu i ponudio svoje objašnjenje: „Točno je da dajemo deset posto popusta domaćima, uostalom, to je vidljivo i na računu. Zašto? Zato što se ne oslanjamo samo na masovni turizam, već želimo uspostaviti i odnos s onima koji ovamo često dolaze“. Nadalje, Gevaert kaže kako nikoga ne traži da mu pokaže osobnu, već zaključi tko je domaći po dijalektu.

I ostali restorani priznaju kako domaćima daju popust, a praksu brani i gradonačelnik Bruggea Renaat Landuyt, koji pozdravlja snižene cijene za goste jer smatra kako su zbog turizma cijene u gradu postale previsoke. Uostalom, kaže kako je istu stvar doživio u Veneciji, gdje lokalcima konobari donose račune s 20 posto popusta.

Ovakva naplata u svijetu zapravo i nije ništa novo. Na Kubi je to regularna stvar odavno, pa postoji jedna valuta za domaće, druga za strance. Također,u nekim siromašnijim zemljama kao što su Indija i Kina, više ćete platiti posjet Taj Mahalu i Angkor Watu ako ste stranac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju