Mićo Finta
, nekadašnji nogometaš, biševski je pjesnik i kroničar. Biševljani ga smatraju „redikulom“ – što znači da je drugačiji, poseban i neprilagođen. Mićo se rodio na otoku. Skoro je postao vrhunski nogometaš no, kako je također bio veliki zavodnik, nogometna je karijera krenula nizbrdo. Otočani govore da ga je jedna lijepa mlada djevojka navodno odbila, nakon čega je Mićo nesretan napustio otok. Nitko ne zna kamo je nestao, no kasnije se ispostavilo da je radio po raznim jadranskim brodogradilištima, a neko je vrijeme u Ljubljani čak postavljao pozornice za rock koncerte.

> Hrvatski otok koji polako umire: Svaki tjedan pratite život 13 preostalih stanovnika

Mićo čuva gomile školskih bilježnica u koje zapisuje svakodnevne biševske događaje. Kada se dogodi nešto zaista posebno, napiše i pjesmu. Na otok se vratio tek u zrelim godinama i otada živi sam, a društvo mu pravi sedam „pucija“, kako je sam nazvao lokalne mačke. Mićo Finta čovjek je s mnogo talenata; na otoku ga smatraju najvećim stručnjakom za gradnju i obnovu tzv. suhozida. To su duge kamene međe koje otočani već stoljećima grade kako bi zaštitili plodnu zemlju od vjetra te razgraničili svoje parcele. U videu na linku otkrijte male tajne gradnje suhozida te se ovdje registrirajte na iOtok - interaktivnu dokumentarnu priču o posljednjim stanovnicima prekrasnog Biševa. U tjednim dokumentarnim pričama možete vidjeti kako izgleda život zimi na Biševu. Gledateljima će na iotok.eu biti dostupne i brojne fotografije, tekstovi i audio snimke Biševa...

Otoci Biševo i Vis odavna su poznati po pjesnicima i interpretima. Iz susjedne Komiže na otoku Visu potječu poznati hrvatski pjesnik i akademik Joško Božanić, Jakša Fiamengo te pisac Senko Karuza. Naširoko je poznat i pučki pjesnik Ante Božanić – Pepe. Poput navedenih komiških umjetnika, i Mićo nastavlja biševsku pjesničku tradiciju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju