Rezidencija i galerija New space art foundation u gradu Hue u Vijetnamu, domaćin je skupne izložbe hrvatskih suvremenih umjetnika. Ovom prilikom po prvi put će se grupa hrvatskih autora šire predstaviti vijetnamskoj publici.

Rezidencija New space art foundation želi popularizirati suvremenu umjetnost, a glavne aktivnosti su im podupiranje mladih vijetnamskih, ali i međunarodnih umjetnika, dajući im priliku da iskažu svoje ideje. Rezidencija je prepoznala širu vrijednost ovog projekta kroz povezivanje i predstavljanje dviju zemalja. Izložba je organizirana u sklopu Other side projecta koji povezuje vijetnamsku i hrvatsku suvremenu likovnu scenu.

Do sada su uspješno organizirane izložbe umjetničkog kolektiva Le Brothers, u galeriji Prsten, HDLU u Zagrebu. Izložbom Red project mataforički su prikazali svoju vizuru vijetnamkog rata i stradavanja. U galeriji PM HDLU Mai Nguyen predstavila se izložbom Scars, koja je prikazala status žena u Vijetnamu. Za 2017. najavljeno je gostovanje Tran Trong Vu-a, vijetnamskog umjetnika koji preko 20 godina živi u egzilu u Parizu, upravo zbog svoje subverzivne i politički angažirane umjetnosti.

Izložbi Memories, kao što i naziv označava, tema su uspomene zajedničke Hrvatskoj i Vijetnamu. Dvije udaljene zemlje, različite, ali slične u svojoj tragediji ratnog stradavanja.

Autori koji će prestaviti svoje radove su Tea Hatadi, Igor Juran, Ida Blažicko, Ivana Ognjanovac, Iva Ćurić, Petar Bunić, Ana Vivoda, Ana Muščet, Maja Rožman, Mia Orsag, Martina Miholić. Pozvani umjetnici su Josip Zanki i Ines Krasić. Autor projekta i kustos izložbe je Marija Lopac.

Izložba je potpomognuta sredstvima Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu i međunarodnu suradnju.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju