Michelangelova "tajna soba" smještena je unutar Muzeja Medicijevih kapela, a zidove krase ugljenom iscrtane skice ljudskih figura koje se pripisuju Michelangelu.

Umjetnik je navodno ondje pronašao utočište 1530. godine skrivajući se u tajnoj sobi od osvete Medicija nakon što su se vratili iz egzila, s obzirom na to da ih je on izdao i podržao pobunu kojom su srušeni.

Mala prostorija, duga deset, široka tri i visoka 2 i pol metra neko je vrijeme korištena za skladištenje ugljena. Otkrivena je za vrijeme radova obnove 1975. Smještena je ispod Nove sakristije, kompleksa monumentalne bazilike San Lorenza u Firenci.

Paolo Dal Poggetto, tadašnji ravnatelj Muzeja Medicijevih kapela, mnoge je crteže pronađene na zidovima pripisao Michelangelu, premda su drugi u međuvremenu to osporili. I Dal Poggetto je vjerovao da se umjetnik sklonio u tajnu sobu nakon što se ogriješio o papu Klementa VII.

Michelangelova soba Michelangelova soba (Foto: Profimedia)

Među brojnim je crtežima i jedan koji bi mogao biti autoportret. Prikazuje pognut lik koji bilježi teške mjesece provedene u prostoriji s jednim prozorom, u koju se ulazi kroz tajni ulaz.

Dosad široj javnosti nije bilo moguće fizički ući u Michelangelovu "tajnu sobu". U posljednjih su nekoliko desetljeća samo stručnjaci za umjetnost i povremeni sretni gosti imali pristup malenoj ćeliji kako bi stvorili sliku i otkrili tajnu Michelangelove sobe u kojoj se veliki majstor skrivao dva mjeseca.

San Frutuosso - 5 Putovanja San Frutuosso: Skriveni talijanski gradić koji nudi najbolje od iskonskog Mediterana

Male vođene grupe od četiri osobe od 15. studenoga moći će posjetiti sobu u trajanju od najviše 15 minuta. Ulaznice će stajati 20 eura po osobi, povrh 10 eura koliko se naplaćuje ulaz u glavni muzej.

"Ograničen broj posjetitelja po vremenskom intervalu uveli smo zbog potrebe da se izmjenjuju razdoblja izloženosti skica LED svjetlu s produljenim razdobljima mraka", rekli su iz muzeja.

Prostoriji se pristupa skučenim i uskim stubištem, a tjedno će broj posjetitelja biti ograničen na 100 ljudi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju