Rent-a-car je često najbolji način za istraživanje novih destinacija, no odlučite li se na najam automobila u stranoj zemlji, dobro je provjeriti propisane zakone kako vas ne bi iznenadile kazne. Primjerice, na Cipru vas gutljaj vode iz bočice tijekom vožnje može olakšati za 630 kuna. Jednaka je kazna za grickanje u vožnji ili korištenje mobitela.

Nigdje bez rezervnih okvira

Nosite li naočale i putujete u Španjolsku, ponesite sa sobom još jedne, rezervne. Prema španjolskom zakonu to je obavezno, a u suprotnom vas policija može kazniti. U većini slučajeva progledat će vam kroz prste, ali ne isplati se igrati sa zakonom.

Kazna za aljkavost

Neuredni vozači u Rusiji zbog aljkavosti mogu platiti kaznu. Za prljave tablice izdvaja se stotinjak kuna. Iako policija najčešće ne zaustavlja vozače jer nisu ulaštili limene ljubimce, bolje je ne provocirati. Također, dobro je provjeriti imate li kutiju za prvu pomoć i trokut, jer ako vas žele kazniti, to im može biti jedan od argumenata.

Imate li dovoljno goriva?

Na njemačkim autocestama dobro pazite da imate dovoljno goriva. Naime, zakonom je zabranjeno ostati bez goriva, što i nije najneobičnija stvar, imajući na umu da na taj način u opasnost možete dovesti i sebe i druge.

Slika nije dostupna Putovanja Zašto pilot i kopilot nikad ne jedu istu hranu prije leta?

Oprezno s japankama

U Ujedinjenom Kraljevstvu nedopuštena obuća u vožnji može vas stajati kazne. Vožnja motora u japankama zabranjena je, a na popisu nedopuštenih radnji na cesti je bacanje stvari kroz prozor automobila, vožnja sa snijegom na krovu, pušenje u automobilu ako suvozači imaju manje od 18 godina, kao i ostavljanje upaljenog automobila na parkiralištu.

Venecija Putovanja Neočekivani zakon: Mediteranski biser počinje naplaćivati ulaz u grad

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju