Sigurno ste čuli za film Gladijator s Russellom Crowom ili Babel s Bradom Pittom, a možda ste gledali seriju Game of Thrones, koja je izazvala veliku pomamu, ili se smijali na filmove o Asteriksu i Obeliksu. Znate li što je svima njima zajedničko? Lokacija snimanja nekih scena.

Vrata pustinje

Grad Ouarzazate nalazi se južno od marokanskog planinskog masiva Atlas i nosi nadimak Vrata pustinje. Razlog tome je to što se južno od grada nalaze nepregledna prostranstva Sahare. Ovaj je grad centar južnog Maroka i mjesto koje privlači brojne turiste te iz njega kreću brojni izleti po Sahari i okolici.

Grad izgrađen od blata i slame

Ouarzazate i njegova arhitektura prepoznatljivog su stila. Grad se velikim dijelom sastoji od utvrda zvanih kasbah, a najbolje očuvane kasbahe pronaći ćete u utvrđenom gradu Ait Ben Haddou, koji se nalazi zapadno od Ouarzazate. On je najvjerojatnije osnovan 757. godine, a u njemu i njegovim kućama sagrađenima od blatne cigle, blata i slame i danas žive Berberi, stanovnici saharskog područja sjeverne Afrike.

Nova teorija: Neistraženo Oko Sahare zapravo je izgubljeni grad Atlantida Pogled na strukturu Richat / Oko Sahare iz svemira (Foto: Arhiva/AFP) Lokacija Oka Sahare u Africi (Screenshot: Google Maps) Struktura Richat / Oko Sahare (Screenshot: Google Maps) +2 Struktura Richat / Oko Sahare (Screenshot: Google Maps)

Najveći filmski studio u Africi

Pet kilometara udaljen od grada Ouarzazate nalazi se Atlas Studios, osnovan 1983. koji možete posjetiti i vidjeti setove za najrazličitije filmove. Vanjski i unutarnji setovi, uredi za produkciju, radionice, staje i trenirane životinje, sve je to dio ovog poznatog filmskog studija koji u neposrednoj blizini nudi filmskim ekipama smještaj u hotelu Oscar. Ulaz ćete platiti otprilike 50 dirhama, što je 90 kuna.

Pozadina za mnoga okruženja

Smješten u očaravajućim crvenim prizorima pustinje, Atlas studio, ali i grad Ait Ben Haddou tijekom svog postojanja poslužili su svojim unutarnjim i vanjskim setovima i izgledom kao scena za poznate filmove poput Dragulja s Nila, Babela ili serije Game of Thrones. Mnogi u istraživanju grada Ouarzazate idu upravo tim stopama i traže poznate lokacije.

Kako stići u Ouarzazate?

Turističke agencije u Marakešu i drugim gradovima prepune su tura koje vas vode u Ouarzazate i pustinju, na nekoliko sati ili nekoliko dana, privatno ili u grupi. Na vama je da odaberete koja vam se opcija više sviđa, ovisno o mjestu s kojeg krećete, no preporučujemo vam da za ovo područje Maroka izdvojite barem dva dana. Ako ništa drugo, isplati se zbog izlaska i zalaska sunca koje ne smijete propustiti.  

Skrivena komuna s 400 stanovnika u kojoj jedino pravilo glasi "no sikiriki" Serenbe komuna - 1 Serenbe komuna - 3 Serenbe komuna - 4 +3 Serenbe komuna - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju