Evo je opet! Valjda je to vrijeme u godini kada se uredno pronalazi mitska Atlantida. Nakon Grčke, Italije, Malte, Krete, Cipra, pa čak i Hrvatske, Atlantida se preselila nešto južnije, sve do Afrike i predivne Sahare.

Tako barem tvrdi ekipa s YouTube kanala Bright Insight, koja smatra kako se sve ono što je grčki filozof Platon napisao o Atlantidi oko 360. godine prije naše ere idealno poklapa s geološkom formacijom Richat, odnosno Okom Sahare.

Oko Sahare smješteno je na području današnje Mauritanije, a kružna formacija ima promjer od čak 40-ak kilometara, a unutarnji obruč oko 23 kilometra što se prema "brightinsightovcima" savršeno poklapa s Platonovim opisima Atlantide. Zbog svoje veličine, Oko Sahare otkriveno je tek u vrijeme svemirskih letova, kada su neobičnu pojavu na Zemlji fotografirali astronauti.

Lokacija Oka Sahare u Africi (Screenshot: Google Maps) Lokacija Oka Sahare u Africi (Screenshot: Google Maps)

Formacija Richat veže još dosta nepoznanica oko sebe… Isprva se mislilo kako je riječ o krateru, ali vjerojatnije se radi o tome, smatraju znanstvenici, da je Oko rezultat pomicanja kontinenata još prije 100 milijuna godina.

S druge strane, mit o Atlantidi traje nešto dulje od objave Platonovih djela. Navodno je informacije za svoje tvrdnje dobio od velikog atenskog političara i pjesnika Solona, koji se nikada nije do kraja uspio pozabaviti Atlantidom, ali su njegovi spisi sačuvani tristotinjak godina u obitelji, a njih se na kraju dokopao i njegov "rođak" Platon.

>>> Majstorska cesta: Predivna zaboravljena prometnica koja je spojila jug i sjever Hrvatske

Atlantida je navodno bila civilizacija kao niti jedna druga, a u grčkoj mitologiji spominje se kao bogati otok ispred svog vremena, u kojem su živjeli moćni ljudi koji su vladali nevjerojatnom tehnologijom. Velika i čuvena Atlantida navodno je nestala u samo jednom danu kao posljedica katastrofalnog potresa ili ogomnog tsunamija koji je rušio sve pred sobom. U mitologiji se priča kako je to djelo samog Posejdona, kojeg su na neki način Atlantiđani očito strašno naljutili.

Nova teorija o pronalasku Altantide nije potvrđena niti istražena, kao ni brojne prije nje, ali barem možemo uživati u prekrasnom Oku Sahare i mozgati o tome odgovara li ono opisima Platona, o čemu više možete saznati u priloženom videu novih "otkrivača" čarobne Atlantide.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju