Marko Bakes, mladi food bloger, u videu je podsjetio na jednu činjenicu na koju mnogi često zaboravljaju – pranje zubi nakon slatkih namirnica. "Trudim se oprati zube uvijek nakon ovako slatkog obroka. Želim izbjeći nastanak karijesa koji uzrokuju šećerne kiseline". Otkrio je i kako bez obzira na neizmjernu ljubav prema slasticama često razmišlja i o unosu kalorija. Naravno, u slučaju ovog deserta, nije bilo dileme – uživali smo svi!

RECEPT – ČOKOLADNA PITA S MALINAMA

Sastojci:

200 g glatkog brašna
4 žlice šećera u prahu
2 žlice kakaa u prahu
100 g maslaca, hladnog
1 jaje
žlica mlijeka

Krema:

450 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
250 g malina
+ 2 mjerice svježih malina za ukras

Priprema:

1. U glatko brašno dodajte kakao i šećer u prahu. Prstima utrljajte hladni maslac u brašno. Jaje i mlijeko zajedno promućkajte te dodajte malo-pomalo u smjesu brašna i maslaca kako biste dobili prhko tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 15-ak minuta.

2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ohlađeno tijesto razvaljajte na dimenzije vašeg kalupa za tart. Utisnite u kalup i probušite rupe u tijestu vilicom. Zgužvajte papir za pečenje i njime prekrijte tijesto. U kalup s tijestom prekriveno papirom za pečenje ulijte rižu ili grah kako bi ono vršilo pritisak na tijesto da se ne napuše u pećnici. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 minuta. Izvadite papir za pečenje zajedno s rižom/grahom, a tijesto pecite još 3-5 minuta dok se ne ispeče u potpunosti.

3. Dok se tijesto peče i hladi, pripremite punjenje. Zagrijte vrhnje za šlag na laganoj vatri dok ne počne ključati. Kipuće vrhnje prelijte preko nasjeckane čokolade za kuhanje i poklopite. Pričekajte 10 minuta da se čokolada rastopi.

4. U međuvremenu otopite maline u mikrovalnoj ili na vatri, zgnječite maline vilicom i provedite ih kroz sito kako bi se riješili koštica. Promiješajte sada otopljenu čokoladu dok se ne sjedini s vrhnjem za šlag i dodajte ''pire'' od malina. Ulijte tu cijelu smjesu u ispečeno tijesto i stavite u hladnjak da se hladi barem sat vremena.

Ukrasite svježim malinama i/ili jestivim cvijećem.

Uživajte!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju