I dok u Europi stalno slušamo o tituli „prijestolnica kulture“ koju će dogodine ponijeti i naša Rijeka, u Africi su također krenuli tim stopama. Prvi grad ikad proglašen prijestolnicom kulture je marokanski Marakeš, a titulu će, baš kao i Rijeka, nositi 2020. godine.

Marakeš, jedan od najpoznatijih gradova sjeverne Afrike i definitivno najturističkiji marokanski grad, okrunjen je kao prva afrička prijestolnica kulture. „Crveni“ grad zaslužio je laskavu titulu zbog svoje povijesti, arhitekture i kulturnog nasljeđa. Između ostalog, Marakeš je grad koji je popisu Svjetske baštine (UNESCO) „dao“ dvije stvari – trg Jemaa El Fna i medinu (stari dio grada okružen zidinama).

Iz godine u godinu, u Maroko stiže sve više turista, tako da vlasti nastoje popraviti infrastrukturu diljem zemlje. U odnosu na 2017., prošle godine zemlje je zabilježila rast stranih turista za čak 15 posto, a Maroko su počeli mahom posjećivati i turisti iz Sjedinjenih Američkih Država.

Prošlih godina, Marakeš je postao bogatiji za još neke stvari. U prvom redu, otvoren je muzej Yvesa Saint Laurenta, a uokolo njegovog muzeja (i vile), uređeni su prekrasni vrtovi, poznati pod nazivom Jardin Majorelle. Također, i iz modne kuće Dior najavili su kako će u travnju ovdje organizirati fashion show.

U svakom slučaju, vjerujemo kako će zbog ovog priznanja u Marakeš nastaviti pristizati i novi gosti, jer s obzirom na veliki broj jeftinih letova iz susjedstva, grehota je ne posjetiti ovu afričku zemlju.

Senzacionalni Maroko: Egzotika na dohvat ruke koju si svaki putnik može priuštiti Maroko - 4 Maroko - 3 Maroko - 2 +12 Maroko - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju