Glavni grad Portugala popularno je turističko odredište, a s obzirom na njegovu ljepotu, povijest i arhitekturu, to uopće i nije čudno. Lisabon se smatra jednim od najstarijih gradova Europe, a ako se spremate uskoro u njega ili želite naučiti više, pročitajte deset činjenica o dragulju Portugala!

1. Lisabon je stariji od Rima! Da, da i to četiri stoljeća stariji. Zapravo, to je nakon Atene najstariji glavni grad neke europske države, a vjeruje se kako su ga osnovali Feničani 1200 godina prije nove ere.

2. Most Vasco da Gama najduži je most na europskom kontinentu i proteže se na 17 kilometara. Prilikom proslave, uzduž njega je postavljen stol za kojim je ručalo 15 tisuća ljudi.

3. Simbola grada je gavran. Naime, prema legendi, dva su gavrana pratila zaštitnika Lisabona, svetog Vincenta na njegovom putu do Lisabona.

4. Baš poput Rima, i Lisabon je sagrađen na sedam brežuljaka, tako da je poznat kao Cidade das sete colinas tj. grad na sedam brežuljaka. Pogled na Lisabon Pogled na Lisabon (Foto: Getty Images)

5. Crkva svete Engracije u Lisabonu nalazi se u Guinnessovoj knjizi rekorda kao crkva koja se najduže gradila. Naime, radovi su počeli u 17. Stoljeću, a prestali su tek 1966. godine.

6. U Lisabonu je mnogo toga posvećeno uličnoj umjetnosti, tako da ćete na svakom kutku pronaći nešto zanimljivo. Čak možete uzeti i turu koja uključuje razgledavanje grafita.

7. Godine 1755., grad je nastradao u strašnom potresu. Neke brojke govore i da je poginulo sto tisuća ljudi, a sam potres je izazvao i požar koji su još dodatno uništili grad.

8. Ovdje se isplati svakako posjetiti akvarij, koji je jedan od najvećih na svijetu. U njemu živi osam tisuća raznih vrsta.

9. Prvi grad izvan Ujedinjenog kraljevstva i Irske u kojem ste mogli probati kultno pivo Guinness upravo je Lisabon, koji je pivo uvezao davne 1811. godine.

10. U jednom od najpoznatijih i najstarijih lisabonskih kafića, 'Martinho da Arcada' dva stola se uvijek drže prazna i stalno su rezervirana.

Stolovi se čuvaju za Fernanda Pessou (vjerojatno najpopularnijeg portugalskog pisca) i nobelovca Josea Saramaga koji iako više nisu među nama, uvijek imaju mjesta na koja mogu računati u ovom kafiću.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju