Lihtenštajn je mala zemlja smještena na obalama Rajne u srednjoj Europi. Točnije, toliko mala da je Hrvatska površinom 354 puta veća, a grad Bjelovar ima nešto veći broj stanovnika od te zemlje. Iako je prema nekim istraživanjima Lihtenštajn jedna od europskih zemalja s najmanjim brojem posjetitelja, to ne znači da ne postoje brojne atrakcije za turiste. Što sve možete pronaći i raditi u ovoj neotkrivenoj zemlji, donosimo u nastavku....

Nešto staro, nešto novo

Šetajući se centrom glavnog grada Vaduza, za oko će vam zapeti zanimljiva arhitektura vodeće izložbene institucije i nacionalne galerije Lihtenštajna –Kunstmuseum Liechtenstein. Istinski ljubitelji suvremene umjetnosti doći će na svoje u ovom muzeju gdje mogu razgledati brojne moderne skulpture, filmovi i fotografije. Udaljen svega dvije minute hoda i u potpunoj suprotnosti s Kunstmuseumom je Nacionalni muzej, gdje se mogu vidjeti Fabergéova jaja, zlatne krune, pištolji te ostali arheološki, religijski i kulturološki izlošci povezani sa zanimljivom poviješću Lihtenštajna.

Jednom nogom u drugoj državi

Gradnja Starog mosta preko Rajne u Vaduzu završila je davne 1901. godine, a sada je jedini preostali drveni most koji se prostire uz Rajnu. Ukupne površine od 135 metara spaja Vaduz i Sevelen u Švicarskoj. Do mosta je najlakše doći laganom šetnjom od centra grada, a za to je potrebno oko dvadeset minuta. Jednom nogom možete biti u Lihtenštajnu, a drugom u Švicarskoj, što je odlična prilika za zabavnu fotografiju. Most je zabranjen za motorna vozila, no zato je omiljen među biciklistima.

Lihtenštajn - 6 Lihtenštajn - 6 (Foto: Getty Images)

Raj za šetače i planinare

Unatoč površini od samo 160 četvornih kilometara, Lihtenštajn se može pohvaliti s više od 400 planinarskih staza, što ga čini rajem za šetače i planinare. Najpoznatija je staza Povijesna staza Eschnerberg između naselja Bendern i Schellenberg, dužine od 15 kilometara, na kojoj se mogu vidjeti ostaci pretpovijesnih naselja te uživati u veličanstvenim pogledima na rijeku Rajnu i okolne planine. Još je jedna poznata staza Fürstensteig između naselja Gaflei i Planken, dužine od 12 kilometara. Ova staza preporučuje se onima koji se ne boje strmih padina, a nagrada za iskazanu hrabrost bit će im predivni pogledi na Alpe i bujne zelene doline.

Simbol glavnoga grada

Na brežuljku iznad glavnog grada Vaduz nalazi se istoimeni dvorac iz 12. stoljeća. Predlažemo da se u razgledavanje uputite s vodičem koji će vam ispričati zanimljivosti o Lihtenštajnu i vladajućoj obitelji. Brežuljak pruža prekrasan pogled na grad i idealno je mjesto za fotografiranje. Nažalost, u taj se dvorac ne može zaviriti jer je službena rezidencija obitelji Lihtenštajn. Međutim, 15. kolovoza na Nacionalni dan dvorac otvara svoja vrata zainteresiranim građanima i posjetiteljima. Cjelodnevna manifestacija završava zadivljujućim vatrometom.

U zagrljaju Alpa

U istočnom dijelu Lihtenštajna, u općini Triesenberg smjestilo se malo skijaško odmaralište Malbun udaljeno oko 15 kilometara, odnosno pola sata vožnje od glavnog grada i samo 2 kilometra od austrijske granice. Dobra prometna povezanost to alpsko odmaralište čini savršenim za jednodnevni izlet. Ukupno 23 kilometra skijaških staza zadovoljit će skijaške profesionalce, snowboardere, ali i početnike. Osim zimskih mjeseci, Malbun je atraktivan i tijekom ljetnih mjeseci, koji su idealni za šetnju i vožnju biciklom po razgranatoj mreži planinarskih staza.

Za razgledavanje Lihtenštajna neće vam trebati puno vremena, pa ako se nađete u susjednoj Švicarskoj ili Austriji, svakako pohitajte u posjet. To će biti idealna prilika da prekrižite još jednu zemlju s popisa zemalja u koje ste putovali!  

Kamo na more? Na Maldivima je u srpnju i kolovozu upola jeftinije nego u Hrvatskoj Aerodrom na Maldivima - 4 Maldivi +0 Maldivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju