Putovanje nebom nikad nije bilo sigurnije, pa je 2017. bila godina s najmanje zrakoplovnih nesreća. Povećanje sigurnosti postalo je jedan od prioriteta zračnog prometa, a za to su svakako zaslužne i aviokompanije iz ovog teksta.

Airlineratings.com prati više od 400 aviokompanija od 2013. godine i njihov godišnji izvještaj o sigurnosti itekako je cijenjen. Tako se za aviokompanije koje su se našle u TOP 20 zaključuje kako su "sjajne i vodeće prema sigurnosti i inovaciji".

Kompanije koje su se našle u uglednom društvu, abecednim su redom: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Qantas, Royal Jordanian Airlines, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, Virgin Atlantic i Virgin Australia.Iako lista ne donosi poredak po mjestima, naglašeno je kako je Qantas „čudesna“ aviokompanija. Naime, prometuju gotovo 100 godina, a do dana današnjeg nikad nisu imali nesreću sa žrtvama, dok su, kad je u pitanju sigurnost, svojim inovacijama lideri na tržištu.

Također, objavljen je i popis najnesigurnijih kompanija, koje su od mogućih 7 za sigurnost dobile tek jednu zvjezdicu. Tako da, ako baš ne morate, možda ne bi bilo loše izbjeći letenje sa sljedećima: Air Koryo, Bluewing Airlines, Buddha Air, Nepal Airlines, Tara Air, Trigana Air Service and Yeti Airlines.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju