Jedno je sigurno - svim zaljubljenicima u nogomet, grad Lens će ostati u lijepom sjećanju. Naime, upravo je ovdje, na stadionu Felix Bollaert, Hrvatska reprezentacija tog vrućeg lipanjskog dana 1998. godine odigrala prvu utakmicu na Svjetskim prvenstvima, pobijedivši Jamajku s 3 - 1 golovima Stanića, Prosinečkog i Šukera.

Isti grad, ali i isti stadion (sad nosi ime Bollaert - Delelis) čak 18 godina poslije domaćin je EURA pa je red da vas malo pobliže upoznamo s Lensom. Lens se smjestio na sjeveru Francuske, a u njemu živi 33 tisuće stanovnika, čime je velik otprilike kao naš Šibenik

Lens se smjestio na sjeveru Francuske, a u njemu živi 33 tisuće stanovnika, čime je velik otprilike kao naš Šibenik. Ono što je još zanimljivije jest podatak kako na stadion stane malo više od 40 tisuća navijača, što znači kako svi stanovnici Lensa ne bi mogli napuniti stadion u svom gradu!

No, iako je riječ o gradiću, zajedno s obližnjim gradom Douaiom čini metropolitansko područje na kojem živi preko 500 tisuća stanovnika.

Grad je davno, prije tisuću godina sagrađen kao tvrđava koja služi za obranu od invazija Normana. Lens je preporod doživio sredinom 19. stoljeća kad su u njemu otkrivena nalazišta ugljena.

Razvijao se sve do Prvog svjetskog rata u kojem je gotovo cijeli srušen i ostao bez polovice stanovnika. Nije dobro prošao ni u sljedećem svjetskom ratu, s obzirom na to kako je bio bombardiran iz zraka, pri čemu su život izgubili brojni građani.

Iako naši Vatreni ove godine neće zaigrati na lenskom stadionu, želite li slobodno vrijeme iskoristiti za razgledavanje ovog prekrasnog francuskog kraja, dobro će vam doći informacija kako automobilom od Zagreba do Lensa ima 1400 kilometara.

Put je vrlo zanimljiv jer vas vodi kroz Graz, Salzburg, Nurnberg, Frankfurt, Bonn i Bruxelles a svaki od ovi gradova ima puno toga ponuditi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju