Sjećate li se svojeg prvog zimskog sladoleda? Mekana šaum krema prelivena čokoladom u kornetu nakon šetnje gradom poslastica je u kojoj su uživala djeca osamdesetih. Išlo se u zagrebačku Namu i slastičarnice koje tada nisu brojile pedesetak različitih vrsta kolača i sladoleda. Kultna i pomalo zaboravljena poslastica priprema se od tučenog snijega od bjelanjaka i šećernog sirupa kakav se koristi za pripremu šaumpita, šaumrola ili krema na bazi maslaca, ali novi i moderni recepti dopuštaju slatku unutrašnjost prema želji. Danas zimski sladoled pripremaju tek rijetke slastičarnice, kao i neke kućice tijekom Adventa.
Čokolada i šaum
(Foto: Thinkstock/Guliver)
Sastojci za zimski sladoled:
Šaum:
6 bjelanjaka
300 g šećera
Žlica soka od limuna
Glazura:
300 g čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
200 ml slatkog vrhnja
Ostalo:
Korneti
Čokoladne mrvice
Priprema:
1. Bjelanjke i šećer stavite u metalnu posudu i kuhajte na pari tako da posuda ne dotiče vodu.
2. Miješajte pjenjačom dok se šećer ne otopi, odnosno ne zagrije se do 70°C. Imajte na umu da će se jaja skuhati ako ih previše zagrijete.
3. Maknite s vatre i miksajte sve dok se snijeg sasvim ne ohladi, a pred kraj dodajte limunov sok.
4. Otopite čokoladu na pari pa ulijte prokuhano vrhnje.
5. Umiješajte vanilin šećer i miješajte dok se ne rastopi.
6. Napunite kornete šaumom pa prelijte glazurom i prema želji čokoladnim mrvicama.