Obožavam biskvitne kombinacije s voćem. Od malih nogu. To mi je baka spremala svako jutro, za doručak ili nakon laganog ljetnog ručka, i ne mogu / neću se odreći tog gušta da mi svi bezglutenci proreknu kako ću pomalo (od)umirati u mukama, zagušena vlastitom sluzi (?! - nadam se da niste vizualni tip).

Zato sam zamutila jedan slastan biskvit koji umjesto bijeloga brašna sadrži kombinaciju heljdinog i kukuruznog te maslinovo ulje i jogurt (zamijenjuju maslac ALI ubacila sam jaja, tak da sori vegani!).

Rezultat je lagana, prozračna tekstura koja, ispunjena Rokovim borovnicama s par maraska višanja, čini ovo ljeto - posebnim (a biskvit kiselo slatkastim & aromatičnim). Naročito ako ga provodite u vrtu / šumi / uz more - dakle u prirodi, gdje se nakon ručka ili za doručak hranite ovom neo - bakinom čarolijom; uz šalicu bijele kave, čašu crnog vina, Porta ili višnjevače. 



Sastojci:

Za jedan pristojan / srednji kalup cca. 4 do 6 osoba

200 g brašna heljda meets kukuruzno brašno mix
1 žličica praška za pecivo
Prstohvat soli
3 jaja
200 g šećera (birajte hoćete li; smeđi, melasa, kokosov, bijeli kristalni)
250 ml gustog, punomasnog, domaćeg jogurta
125 ml domaćeg maslinovog ulja
Korica limuna (ako imate smrznute, dakle samo od domaćeg limuna)
200 g Rokovih borovnica
Šaka odkošćenih maraska višanja
Malo naribane tonke

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 C.

1. U veliku posudu ubacite brašno, prašak za pecivo, sol. U drugoj velikoj posudi izmiksajte jaja sa šećerom, maslinovim uljem, jogurtom i limunovom koricom. Prelijte miks u prvu posudu i dobro promiješajte. Potom umiješajte borovnice i maraske i izlijte sve u, prethodno masnim papirom obložen, kalup za kuglofe / torte / biskvite.

2. Pecite 30 do 40 minuta dok vam drveni štapić, kojega nakon 30 minuta upiknete u tijesto, ne bude suh suhcat!

3. Pustite da se ohladi, izvadite iz kalupa i servirajte - nonšalantno. Za grabit ručicama. Retro & spontano je (za)uvijek u modi.



Ako vam se svidi ovaj recept, a sigurni smo da hoće, po još delicija s borovnicama skočite do poznatih zagrebačkih restorana i slastičarnica čiji su chefovi u suradnji s Rokovim borovnicama posebno za sezonu ovih savršenih bobica osmislili maštovite slastice i poslastice s borovnicama kao obaveznim sastojkom.Ovoga tjedna zagrebačka gastro-ponuda postaje bogatija za nekoliko novih i zanimljivih jela s borovnicama.

Rokove borovnice tako su zakoračile u nove avanture i recepture te hrabro skočile na odabrane menije kako bi tjedan dana činile vaša nepca sretnima. Od 11. do 17. srpnja možete ih pronaći u restoranima RougeMarin (Folnegovićeva 10), Bistro 75 (Preradovićeva 34), Mundoaka Street Food (Petrinjska 2) i Green Hut (Zelinska 7) te slastičarnici Amélie (Vlaška 6) u obliku zanimljivih koktela, krema, veganskih jela, ljetnih salata, smoothija, pudinga i kolača. Na vama je da prosudite u čemu se najbolje snalaze.

Recept i styling: Jelena Iva Nikolić
Fotografija: Sanjin Kaštelan

Preuzeto s Tavan.info
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju