U zadnje vrijeme dosta se priča i piše o gradovima u kojima domaći stanovnici jedva mogu normalno živjeti od turizma. Kao idealan primjer uvijek se uzima Venecija, no svi oni koji nemaju apartmane u Barceloni ili Dubrovniku, također baš nisu presretni...

Prema zadnjim informacijama, čini se kako preveliki broj gostiju počinje smetati i stanovnike glavnog grada Danske, pa su vlasti odlučile poduzeti nešto kako bi i dalje ovdje živjeli jedni od najsretnijih ljudi na svijetu. No, kako kažu neki stručnjaci, čini se kako te mjere neće biti dovoljne.

 

Naime, Kopenhagen je destinacija u koju turisti dolaze svih 12 mjeseci. Ljeti je sasvim ugodno, a turisti se s užitkom sunčaju, kupaju, sjede na terasama mnogobrojnih kafića i posjećuju tržnicu Reffen. Naravno, nemojmo zaboraviti ni vožnju na dva kotača.

Kad dođe zima, grad se pretvara u bajku – svijeće na prozorima, klizanje i razni sajmovi prepuni nasmiješenih Danaca, jasno vam govori kako u ovoj zemlji se priznaje tek jedna filozofija – hygge.

No, prema zadnjim pokazateljima, Kopenhagen nikad nije bilježio veći broj turista, pa i izvješće Europske Unije govori kako se može svrstati u kategoriju gradova "opterećenih turizmom“. Čak 87 posto posjetitelja, ostaje spavati u gradu ili neposrednoj blizini. Među turistima posebno je popularna četvrt Nyhavn, prepuna raznih šarenih kuća (nekadašnjih trgovaca) koje su izgrađene još u 17. stoljeću.

 

Tu dolazimo do problema, jer s obzirom da svi putevi vode u Nyhavn, taj dio grada postaje zakrčen i gotovo u potpunosti ispunjen turistima. No, Danci ko' Danci, prilično svjesni (bar neki od njih), počeli su odgovarati na taj problem. Tako je agencija Wonderful Copenhagen, jasno najavila kako turistima reklamirati Nyhavn, već ih ohrabriti da posjete neke dijelove grada i van samog središta.

Podaci govore kako je u zadnjem desetljeću broj turista porastao za nevjerojatnih 74 posto! Samo prošle godine grad je obišlo više od 9 milijuna ljudi, a prema nekim procjenama, 2030. ta brojka bi se trebala udvostručiti, pa vam je jasno da Kopenhagen ima itekakav problem. Vjerujemo kako će se ipak nekakvo rješenje pronaći, jer doći u dansku metropolu i gurati se s rijekom ljudi, baš i ne zvuči privlačno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju