Dobro, netko će reći kako je viski kralj, drugi će pak tvrditi kako ne postoji ništa bolje od votke, no za nas kralj može biti samo jedan, njegovo veličanstvo – konjak!

Hennessy, Martell, Courvoisier najpoznatije su marke ovog alkoholnog pića u kojemu se već jako dugo uživa u salonima otmjenih kuća, ali globalizacijom, sve više i u ostalim domovima. Kako bi vas što bolje upoznali s konjakom, donosimo neke činjenice koje vrlo vjerojatno do sad niste imali prilike saznati.

1. Konjak je rakija dobivena destilacijom grožđa. Iako u čaši ima gotovo istu boju kao viski, proces dobivanja je potpuno drukčiji, s obzirom da se viski radi destiliranjem žitarica.

2. Kao što šampanjac može samo nositi to ime kad je proizveden u pokrajini Champagne, tako je i konjak samo konjak ukoliko je napravljen u Charenteu.

3. Proizvedeni destilat (konjak) nakon proizvodnje stoji nekoliko godina u hrastovim bačvama, a najkvalitetnija hrastovina dolazi iz šuma Limousin i Troncais. Bačve se najprije čuvaju vani na suncu, a potom na kiši.

4. Osnivač najpoznatijeg brenda konjaka, Hennessyja, Richard Hennessy, bio je Irac, a ne Francuz. Nakon služenja u vojsci nastanio se u pokrajini Charente i osnovao brand Hennessy, davne 1765. godine.

5. Primijetili ste kako su konjaci s oznakom X.O. obično poprilično skupi. Razlog tomu je što ta oznaka garantira kako su u bačvama odležali minimalno 6 godina.

6. U drugim zemljama ovo se piće naziva brendi ili vinjak.

7. Najveći uvoznik konjaka je Velika Britanija, zatim SAD, a na trećem mjestu se nalazi Njemačka.

8. Konjak se čuva na sobnoj temperaturi i takav se i konzumira (iako se u zadnje vrijeme trendovi mijenjaju). Stoga, ne ubacujte unutra kockice leda. A nemojte ga ni miješati Colom i sličnim stvarima…

9. Gotovo 80% tržišta konjaka drže četiri firme – Hennessy, Courvoisier, Martell i Remy Martin.

10. Henry IV., Cognac Grande Champagne, smatra se najskupljim na svijetu. Stoji astronomskih 2 milijuna dolara, a dobar dio te cijene otpada i na bocu u kojoj dolazi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju