Zagrebačko kino Europa dobitnik je Nagrade za najbolji program za 2016. godinu koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas, a prestižnu titulu europskoga kina s najboljom filmskom ponudom izborilo je u konkurenciji 1078 kina u 644 gradova iz 41 europske zemlje.

Nagrada za najbolji program najznačajnije je godišnje priznanje koje dodjeljuje Europa Cinemas, najviše priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini te jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi, izvijestili su iz Kina Europe.

Direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur nagradu će uručiti članica upravnog odbora Europa Cinemas i direktorica ljubljanskog Kinodvora Nina Peče na svečanom otvorenju 14. Zagreb Film Festivala, 12. studenoga u kinu Europa.

"Jako smo sretni i ponosni da je europska kinozajednica prepoznala naš rad i dodijelila nam ovo priznanje. Ono nas istovremeno inspirira za daljnji rad i obvezuje da u budućnosti budemo još bolji. Nadam se da ćemo uskoro uz potporu Grada Zagreba obnoviti i veliku dvoranu najljepšeg kina u Hrvatskoj s najboljim programom u Europi", izjavio je Boris T. Matić u povodu nagrade.

Kino Europa sagradila je 1924./25. godine zagrebačka obitelj Müller sa željom da napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. Grad Zagreb otkupio ga je u listopadu 2007. nakon inicijative Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza "Daj mi kino", a 2008. upravljanje kinom povjereno je Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival.

U kinu Europi u redovnom se programu godišnje prikaže šezdesetak nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta. Osim toga, ugošćuje više od 20 festivala i manifestacija, svake se godine u njemu održi tridesetak premijera, a posebna pažnja posvećena je programima za djecu i mlade.

Kino Europa punopravni je član mreže europskih kina Europa cinemas, mreže svjetskih nezavisnih kina CICAE te Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača. Kako se ističe u priopćenju, kontinuiranu kvalitetu repertoara i atraktivne filmske programe kao što su Fil(m)harmonija i novopokrenuti Kinolektira prepoznali su i Zagrepčani pa je u listopadu 2016. kino Europa zabilježilo rekordnih 15 tisuća posjetitelja.

Osnovana 1992. godine uz financijsku podršku Programa MEDIA (Kreativna Europa) i francuskog CNC-a (Centre national du cinéma et de l'image animée), Europa Cinemas prva je kinomreža posvećena promoviranju europskog filma. Cilj mreže je pružanje operativne i financijske podrške kinima koja se obvezuju prikazati značajan broj europskih filmova nastalih izvan matične zemlje te u svoju ponudu uključiti događaje i aktivnosti namijenjene mladima. Europa Cinemas svake godine dodjeljuje i nagrade za najpoduzetnije kino te za najbolje aktivnosti namijenjene mladoj publici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju