Početak jeseni u Hrvatskoj Kostajnici tradicionalno je rezerviran za najpopularniju manifestaciju u ovom kraju, Kestenijadu. Od 7. do 9. listopada i ove će se godine tisuće posjetitelja uputiti kako bi kušali pečene kestene i najslasnije delicije zdravog jesenskog ploda.

Za posjetitelje iz Zagreba i ove godine HŽ je organizirao Kesten cug, vlak do Hrvatske Kostajnice po posebnoj cijeni, 45 kuna povratna karta za odrasle, a 25 za djecu od 4 do 12 godina. Za bicikl nadoplaćuje se 15 kuna. Kesten cug u subotu i nedjelju iz Zagreba kreće u 8, a u H. Kostajnici je u 9.36, gdje će posjetitelje dočekati limena glazba lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Povratak je u 17.43, a tu su i redovne linije od 16.11 i 18.10 sati.

Program počinje u petak u 18.30, a u subotu organizirano je planinarenje i skupljanje kestena po brdu Djed, stazom 'Gordan Lederer' (okupljanje sudionika je ispred kipa Spasitelja u 10.30), turnir u uličnoj košarci, streličarski turnir, nastup KUD-ova te izložbe. U nedjelju se održava ribarsko natjecanje, nastupi zborova i KUD-ova, predstava za djecu, a u 16 sati svoje limene ljubimce na cestu će izvesti Oldtimer Club Sisak. U 16 sati proglašeni će biti najbolji kestenjar, najljepša kestenjarka, najljepši suvenir i najfiniji kolač od kestena.

Tijekom čitavog vikenda u Starom gradu održavaju se Dani Zrinskih. Zanimljivost ove godine je i kreativni kolektiv Terrible Creations, gdje se možete okušati u improvizaciji. Igre Terrible Creations polaze od dvije teme, Izbor uskočkog vođe (za koju treba pet do deset igračica ili igrača) te Famiglia Bonifacio: Večer prije (šest igračica ili igrača). Okosnica priče je zadana, a daljnji tijek smišljaju sami igrači.

Naravno, uz sav popratni program, čitavog vikenda moći ćete uživati u kestenima ili raznovrsnim kolačima od kestena.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju