Kestenijada je brend Hrvatske Kostajnice, gradića koji je i dobio naziv po tom jesenskom plodu, a započela je davnih dana, još dok je baka Jela kestenjarka uz svoju staru dagaru, ispred cintora sv. Nikole dočekivala mnoge generacije đaka s fišecima punim mirisnih kestena. Bake Jele možda više nema s nama, ali njezina priča živi kroz svjedoke kojim možete postati i vi, dođite i neka vas obuzme miris pečenog kestena, 12. i 13. listopada ove godine.

Kostajničko područje naseljeno je od davnina i bogato je antičkom baštinom, ali sam toponim Kostajnica prvi je put zabilježen u jednom kupoprodajnom ugovoru iz 1240. godine, a zanimljivo je kako je nastao upravo od ovog jesenskog ploda – kestena. Kesten – kostanj – Kostajnica. Od davnina je područje Hrvatske Kostajnice bogato kestenovim šumama i tko zna koliko je duga tradicija pečenja kestena na ovom području. Situacija s Kestenijadom malo je drukčija, prva je održana službeno 1997. godine i traje neprestano do današnjeg dana, uvijek početkom listopada kada su šume najbogatije plodovima.

PR PR

Iako je sve u znaku kestena, na Kestenijadi ćete pronaći mnogo više od toga. Očekuje vas izložba likovnih radova brojnih autora koja sadrži više od stotinu primjeraka, a u sklopu njih održava se predstavljanje knjiga i zbirki pjesama kao i nastup pjevačkih zborova. Kroz centar grada možete birati između mnogobrojnih proizvoda prodavača, što malih što velikih, od OPG-a do poznatih brendova. Stari grad Zrinski okupiraju vitezovi, hrabri ratnici, kovači i ostali pripadnici starijih vremena koji prikazuju kako se živjelo nekada dok smo se branili od turskih prodiranja i napada. Večernji program pod glavnim šatorom Kestenijade okupiraju poznati izvođači domaće glazbe, dok je preko dana pozornica zaokupirana kulturno umjetničkim društvima iz mnogih krajeva Lijepe Naše.

Više o događajima možete pogledati na stranicama Turističke zajednice grada Hrvatske Kostajnice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju