Marunada 2014.

Marunada je gastronomska manifestacija, koja je čak i uvrštena na popis britanskog Guardiana! Prva je održana još 1973. godine, otkad se održava sve do danas. Marunadi su posvećena tri vikenda u listopadu, prvi vikend u Lignju od 11. do 12. listopada, drugi u Dobreću 18. do 19. listopada, a zadnji u Lovranu od 24. do 26. listopada 2014. Ovogodišnja marunada je 41. po redu, a glavna fešta u Lovranu odvija se na glavnom trgu i ima cjelodnevni program folklora, nastup puhačkih orkestara te zabavne glazbe. Tih dana održavat će se još i boćarski turnir, planinarsko druženje, natjecanje u športskom ribolovu, susret oldtimera, kao i brdska utrka od Medveje do Lovranske Drage i Vojaka.

Nude se brojni specijaliteti od maruna uz neizostavne pečene marune, slastice, kolače, palačinke, pite, kesten-piree i još puno toga, svi posjetitlji moći će uživati i u ostalim tradicionalnim specijalitetima – domaćim medicama te domaćem mladom vinu.

Kestenijada u Kostajnici

U prekrasnoj Kostajnici na rijeci Uni, Kestenijada je glavni događaj svake jeseni. Ove su godine organizatori za vikend 10-12. listopada pripremili poseban vlak, KESTEN CUG, koji kreće iz Zagreba u 8:00. U Kostajnici putnike dočekuju Limena glazba DVD-a i Klinčaselske mažoretkinje. Slijede korarkaški i streličarski turnir, te Viteški tabor u Starom gradu Zrinskih. Slijede predstave za djecu, koncerti, i tulum do kasnih noćnih sati, i to sve od petka do nedjelje! Ulicama će kružiti „Prvi sisački tramvaj“ iz radionice „Vrbanus“, a autobusi stalno voziti za kesten šumu. Povratak vlaka u Zagreb je planiran za 19.45.

Zelinska Kestenijada

U cijelom Prigorju omiljena jesenska manifestacija, ove će se godine održati u nedjelju, 12.10. na prostoru Kladešćice, u srcu Zelinske gore. Manifestacija je posvećena šumskoj jesenskoj deliciji – kestenu, no uz vruće kestene posjetitelji će moći uživati i u iznimno bogatom programu kreiranom od strane udruga koje djeluju na području grada Svetog Ivana Zeline. Ove će godine za posjetitelje biti otvoren Zelingrad, srednjovjekovna utvrda prvi put spominjana u 13. stoljeću, u kojoj su domaćini, naravno, Vitezovi Zelingradski.

Novost uz 6,5 kilometara dugu sazu kojom se iz smjera Biškupca dolazi do Kladešćice je i Poučna – eko staza „Kroz Zelinsku goru“. Posjetitelji će se po dolasku na cilj moći opustiti uz zabavni program popraćen ugostiteljskom ponudom na prostoru ispred planinarskog doma „Kladešćica".