Marunada 2014.

Marunada je gastronomska manifestacija, koja je čak i uvrštena na popis britanskog Guardiana! Prva je održana još 1973. godine, otkad se održava sve do danas. Marunadi su posvećena tri vikenda u listopadu, prvi vikend u Lignju od 11. do 12. listopada, drugi u Dobreću 18. do 19. listopada, a zadnji u Lovranu od 24. do 26. listopada 2014. Ovogodišnja marunada je 41. po redu, a glavna fešta u Lovranu odvija se na glavnom trgu i ima cjelodnevni program folklora, nastup puhačkih orkestara te zabavne glazbe. Tih dana održavat će se još i boćarski turnir, planinarsko druženje, natjecanje u športskom ribolovu, susret oldtimera, kao i brdska utrka od Medveje do Lovranske Drage i Vojaka.

Nude se brojni specijaliteti od maruna uz neizostavne pečene marune, slastice, kolače, palačinke, pite, kesten-piree i još puno toga, svi posjetitlji moći će uživati i u ostalim tradicionalnim specijalitetima – domaćim medicama te domaćem mladom vinu.

Kestenijada u Kostajnici

U prekrasnoj Kostajnici na rijeci Uni, Kestenijada je glavni događaj svake jeseni. Ove su godine organizatori za vikend 10-12. listopada pripremili poseban vlak, KESTEN CUG, koji kreće iz Zagreba u 8:00. U Kostajnici putnike dočekuju Limena glazba DVD-a i Klinčaselske mažoretkinje. Slijede korarkaški i streličarski turnir, te Viteški tabor u Starom gradu Zrinskih. Slijede predstave za djecu, koncerti, i tulum do kasnih noćnih sati, i to sve od petka do nedjelje! Ulicama će kružiti „Prvi sisački tramvaj“ iz radionice „Vrbanus“, a autobusi stalno voziti za kesten šumu. Povratak vlaka u Zagreb je planiran za 19.45.

Zelinska Kestenijada

U cijelom Prigorju omiljena jesenska manifestacija, ove će se godine održati u nedjelju, 12.10. na prostoru Kladešćice, u srcu Zelinske gore. Manifestacija je posvećena šumskoj jesenskoj deliciji – kestenu, no uz vruće kestene posjetitelji će moći uživati i u iznimno bogatom programu kreiranom od strane udruga koje djeluju na području grada Svetog Ivana Zeline. Ove će godine za posjetitelje biti otvoren Zelingrad, srednjovjekovna utvrda prvi put spominjana u 13. stoljeću, u kojoj su domaćini, naravno, Vitezovi Zelingradski.

Novost uz 6,5 kilometara dugu sazu kojom se iz smjera Biškupca dolazi do Kladešćice je i Poučna – eko staza „Kroz Zelinsku goru“. Posjetitelji će se po dolasku na cilj moći opustiti uz zabavni program popraćen ugostiteljskom ponudom na prostoru ispred planinarskog doma „Kladešćica".

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju