Okružena Hrastovačkom i Zrinskom gorom stoji pitoreskna Petrinja. Smještena je na desnoj obali Kupe i na ušću Petrinjčice, a od Zagreba je udaljena svega sat vremena vožnje.

Kada joj prilazite, prvo što ćete vidjeti u centru grada jest prekrasan park, Strossmayerovo šetalište, koje je 1969. proglašeno hortikulturnim spomenikom. Njegov nastanak datira još s početka 18. stoljeća, a početkom 19. st. ovdje su sađene lipe, od kojih danas još neke stoje i predstavljaju rijetkost svojom veličinom. Krajem stoljeća u park je postavljena Vremenjača, pa potom i glazbeni paviljon, koji je danas često središte kulturnih manifestacija.

Kada obiđete park i prošećete centrom diveći se arhitekturi i starim kućama, krenite prema Petrinjskoj šetnici uz Petrinjčicu, koja je udaljena nekoliko minuta hoda. S vaše desne strane vidjet ćete zgradu Hrvatskog doma, izgrađenu sredinom prošlog stoljeća.

Minutu kasnije već ćete biti kraj Petrinjčice, rijeke duge 36 kilometara, čije je ušće na Zrinskoj gori. Šetnica uz Petrinjčicu obavezna je za sve posjetitelje, a osobito je lijepa ujesen, kada lišće drveća počinje poprimati žute i crvene nijanse.

Petrinjska šetnica kružna je staza duga oko 6,5 kilometara, a počinje uzvodno od mosta na Petrinjčici te vodi do vinograda na brežuljcima uz stara petrinjska groblja i spomenike pa se spušta prema izletištu Pigik do svoje početne točke.

Kada se dobro prošećete, najesti se možete u jednoj od dvije pizzerije Lucija i Klobuk, restoranu Štuka ili u Zdravljaku Edi, koji uglavnom nudi pekarske proizvode.

U blizini Petrinje nalazi se i nekoliko seoskih domaćinstava, a najpopularnija je sigurno Korablja Tišinić, koja na svom imanju ima i zoološki vrt, najveću atrakciju za sve posjetitelje. Tu je i OPG Belošević s ponudom vina, Adrenalinski park, OPG Davor Jurakić i odmorište Mlinski kamen.

Ako ste za neku malo jaču aktivnost, odvezite se do sela Hrastovice, gdje počinje staza prema Hrastovačkoj gori. Do vrha, gdje je Planinarski dom, ne treba vam puno. Težom stazom možete stići i za 45 minuta ili manje, ako ste u boljoj kondiciji, a lakšom stazom za nekih sat, sat i pol vremena.

Hrastovačka gora ovog će vikenda osobito biti puna jer se od petka do nedjelje u Petrinji održava Festival kestena. U subotu i nedjelju za sve posjetitelje organizirano je planinarenje i branje kestena. Petrinjskim planinarskim stazama sve one koji žele ići pješice vodit će vodič, a za one koji bi prvi dio ipak prošli malo lakše, bus vozi do Hrastovice, odakle kreće pješačenje do planinarskog doma. Gastronomski program uz pečene kestene u Planinarskom domu traje do 17 sati.

U nedjelju program je sličan, uz izbor najboljeg kolača od kestena u centru grada. A na Strossmayerovu šetalištu pečeni kesteni i druga gastronomska ponuda uz lokalne proizvode bit će dostupni tijekom cijelog vikenda.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju