Tražite li nove ideje za jednostavnu grickalicu ili užinu, recept za kekse s češnjakom i sirom koji smo za vas pronašli sigurno će vas zadovoljiti. Cheddar, koji je neizostavan sastojak američkih miljenika, makarona sa sirom, i češnjak ukomponirani u prhke keksiće koji se tope u ustima... Može li bolje?
Iako nam ovaj tvrdi sir, tamnije, pomalo narančaste boje donedavno nije bio toliko dostupan, sada se već može naći u svakom većem supermarketu. Ima specifičan, jak okus nalik na parmezan i iako nije toliko tvrd, spada u zrele sireve. No, lako se lomi i riba, a baš za ovaj recept trebat ćete ga naribati.
Keksi s češnjakom i sirom idealni su za grickanje uz dobar film ili kao užina na poslu, naravno, ako prežive do idućeg dana. Ponudite ih kolegama i gledajte kako nestaju u trenu.
Keksi s češnjakom i sirom
Sastojci:
3 šalice brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice češnjaka u prahu
1 žlica praška za pecivo
1 šalica maslaca, hladnog narezanog na kockice
1 šalica ribanog cheddar sira
1 šalica mlijeka
Suho začinsko bilje, po želji
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa. Na velikom pladnju za pečenje pripremite papir za pečenje.
2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol , češnjak u prahu i prašak za pecivo. Po želji možete ubaciti i neko suho začinsko bilje poput ružmarina, origana i sl.
3. U suhe sastojke ubacite maslac narezan na kockice i kuhačom dobro promiješajte. U smjesi će se stvoriti grudice veličine graška.
4. Zatim umiješajte sir cheddar i mlijeko. Miješajte tijesto dok ne dobijete čupavo vlažno tijesto, a zatim rukama nježno umiješajte sve suhe sastojke. Što manje ručno miješajte kako tijesto ne bi postalo zbijeno.
5. Stavite tijesto na lagano pobrašnatu radnu površinu i rukama ju raširite na krug debljine 2.5 – 3 cm. S rezačem za kekse ili užom čašom oblikujte i odrežite okrugle kekse. Stavite ih na papir za pečenje koji ste pripremili i premažite ih rastopljenim maslacem.
6. Pecite 10 do 12 minuta ili dok ne porumene. Pustite neka se ohlade, pa navalite. Dobar tek!