Karlo Vulin je prehrambeni biolog i veliki gastronom iz Zadra, koji u svojem laboratoriju osmišljava neobične prehrambene kombinacije. U posljednje dvije godine radio je na čokoladnom kavijaru, koji je prvi takav proizvod u svijetu.
"To je jestiva čokolada unutar jestive opne," ističe Karlo te dodaje: "Proces je takav da čokoladu odnosno otopinu u kojem je otopljen natrijev alginat prebacujemo u otopinu kalcijeva klorida u kojem alginat i kalcijev klorid tvore jestivu opnu oko naše tekućine."
Čokoladne kuglice nalik na riblju ikru se ispiru u destiliranoj vodi, cijede se i suše. Iako se mogu jesti same, napravljene su kako bi oplemenile okus jednostavnih slastica poput keksa, krostata i torti.
Zbog zahtjevnosti pripreme čokoladnog kavijara, ovog su prehrambenog biologa mediji prozvali zadarskim alkemičarem.
U videu InMagazina pogledajte kako se priprema čokoladni kavijar, ali i kakva sve jestiva čuda u svojem laboratoriju radi Karlo Vulin.