Mirisi, zlato i hmelj. Vol 1

Iako su vinske vjeroispovijesti, naše Čašne sestre nisu uskogrudne, no zli jezici svašta će reći. Te da su sestre prelako podlegle novom valu hrvatskog craft pivarstva i pritom zanemarile sveto piće, vino, te da nije u redu tako se javno i sasvim opušteno fraternizirati s braćom drugoga reda. Ali, one ne mare za ograničene fundamentalističke stavove. Craft piva jednostavno nisu mogla, niti smjela, mimoići njihova vazda žedna nepca. Žedna edukacije i novih vidika, dakako.

Veličanstveni domaći line-up craft piva.


1. Čudnovati Čunjaš, 4,8%, lager pivo, 0,5 l

Riječima brata Botritisa: „Čudnovati Čunjaš je prvo curlingaško pivo na svijetu i maskota istoimenog kluba iz Zagreba. Nastalo je 2014. godine, a riječ je o lageru koji karakterizira tamnožuta boja, postojana pjena i jača sladnost.“

Što se sestara tiče, u nosu su pronašle kvasce, kukuruz i krušku, ustanovile da je pivo prozračno te vrlo lagano gorkasto. Smjestile su ga u kategoriju osnovnih piva, za učenje. Nažalost, tiraža je samo 200 boca. No, pivo je više kuriozitet nego što ima neke ozbiljne namjere. Etiketu ćemo ovaj put ljubezno preskočiti.
"Obradovale bismo se kad bi se ovako nešto točilo na koncertima umjesto onih s*anja kojima nas tamo poje."

2. Vunetovo, American wheat, 5,2%, Hvar, pšenično, nefiltrirano (s dodatkom kore hvarske naranče!), 0,33 l

I bacaju se na pivo za koje nitko nikad nije čuo, a bome ni kupio izvan Hvara. Iz jednostavnog razloga što se samo tamo prodaje, u sezoni, a proizvodi ga entuzijastična naturalizirana Hvarkinja, Poljakinja Anna. Da, žena, i to pet vrsta piva! Čudo Božje.

Sestra Maceracija : „Ooo, ova pjenica je postojana kao hvarska čipka!“ (?! Ne, ni mi ne znamo.)
Na nosu eksplozija mirisa, a prevladava tropikal: mango, banana, germa, marelica, a i boja je marelična. Meko, uravnoteženo, pitko.
Brat Botritis, koji također još nije probao ovo pivo, uzviknu: „Bože, ovo je divno!“
Sestra Maceracija strikes again: „Gle kako pjena stvara čipku po čaši.“ (I odsad nadalje svi pričaju kao da su na tripu. Tako su nam rekli da zvuče ljudi na tripu.) „Gle, mjehurići! Pivske nogice!“
Sestra Drosophila : „Ići ćemo na Jelsu po ovo!“
Sestra Fermentacija : „Ma ne, žicat ćemo Dubokovića da nam nosi!“

Atmosfera se zahuktala: Sestra Maceracija cvili kao psić kad joj Vinifikacija uzima čašu. Potom zaključuje da etiketa izgleda kao da se dva zmaja na tripu žvale. Ne zna se otkud toliko asocijacija na teške droge danas…


3. Peti element, ABA, American blonde ale, Daruvarska pivovara, 5,3%, 0,5L

Daruvarska ABA jedno je te isto pivo u pet različitih etiketa, čisto da nam se zbunite. U Daruvaru gađaju onu: moraš skupit' sve! Elemente. A zna se dobro što je peti element. Ljubav, ne pivo, halo!
Kušači unisono zaključuju kako je pivo bistro. I čudom se tome čude, nakon plesa kvasaca iz prijašnjih piva. Ipak je ovo proizvod malo veće, komercijalne pivovare. Ali ima dušu crafta. Krasi ga elegantan i aromatičan miris, no manje tropski nakon doživljaja Hvara. I sestre i brat zaključuju da je to jedno žensko, slasno pivo, i da nas potiče na ljetne misli. Netko pjevuši: „Uouou vodi me na plažu snova... ljetni čar...“
Sestra Drosophila uzvikuje: "Jako pitko, fiiino, pivo. Baš mi se sviđa ovo pivo!"

Pred kraj smo kušanja, i brat i sestre dobili su već lijepu bojicu. Sestra Vinifikacija gasi grijanje, a sestra Maceracija zaključuje da nas grije „sestrinska ljubav“.

4. Zmajsko pivo, svijetlo ale pivo, 5,3%, Zagreb, 0,33L

Je li zmaj pogansko biće, to sad nije važno, jer sestre obožavaju ovu etiketu, potpuno drukčijeg stila od kanona pivskog dizajna u nas.
Sestra Fermentacija : „Osim citrusa, korijandera i voća, osjećam aromu znoja, ali ugodnog. Zmajskog znoja, zacijelo!“
Sestra Drosophila : "Jako lijepo definiran okus, a aftertaste traje ful dugo!"
Svima prisutnima na samom vrhu liste večeras kušanih piva; klizi lagano kao prsti niz krunicu. Nije ni čudo da je Zmajska pivovara oduševila znalce na www.ratebeer.com. No tercet sestara i gostujući brat već su lagano načeti hmeljnom bujicom i bolje je da završe pivsku misu u prisebnom stanju.

Pronađite zmaja u sebi. Sestre odobravaju.


Ostatak teksta i piva pronađite na stranici Taste of Croatia!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju