Arheolozi su otkrili rimsko naselje na jugoistoku Francuske iz 1. stoljeća koje su zbog očuvanosti javnih zgrada i privatnih domova proglasili malim Pompejima.

Naselje se prostire na oko 7000 četvornih metara, a otkriveno je na obalama rijeke Rohne u francuskom gradu Vienni koje je udaljeno od Lyona oko trideset kilometara.

"Nevjerojatno smo sretni. Ovo je bez sumnje najvažniji pronalazak rimskog naselja u posljednjih četrdeset ili pedeset godina," rekao je glavni arheolog Benjamin Clement.

Mnogi su artefakti izvrsno očuvani, a ostaci građevina uključuju i zapanjujuće mozaike s motivima Dionisa, Pana i Talije koji su poslani na restauraciju te će biti izloženi u gradskom muzeju 2019. godine.

Osim građevina koje su djelomično uništene u požaru francuski su arheolozi u malim Pompejima pronašli i kip Herkula, za koji vjeruju da je ukrašavao zgradu škole filozofije.

Što se zapravo dogodilo u Pompejima sa stanovnicima grada zaustavljenog u vremenu?

Iskopavanja su započela u travnju, a nastavit će se sve do kraja godine. Stručnjaci vjeruju da će detaljnija analiza otkriti još zanimljivih informacija o životu lokalnog stanovništva na početku novog milenija.

Ovo otkriće ne čudi budući da je Vienna nekoć bila važna lokacija na putu između sjeverne Galije i rimske provincije Narbonske Galije u južnoj Francuskoj.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju