'Morska pastrva obitava u sjevernim hladnim morima poput Baltika. Vrlo je slična lososu i često je s njime zamjenjuju. Njena prosječna veličina je od tri do pet kilograma, meso joj je crvenkaste boje pa je iznimno dobra za prezentaciju na tanjuru u modernom kuharstvu,' otkrio nam je chef kuhinje Ivica Katić.
Meso morske pastrve lako je probavljivo i s manje masnoće od lososa, pa se nameće kao izvrsna namirnica u pripremi ribljih jela.
'Ona se može kombinirati uz maslinovo ulje i sve namirnice koje koristimo u mediteranskoj prehrani. Iako je simbolično možemo usporediti s brancinom - otprilike je iste veličine u boji lososa, morska pastrva je specifična okusa ii teško ju je usporediti s bilo kojom drugom ribom,' dodao je šef kuhinje restorana 'Otok'.
SASTOJCI za jednu osobu:
120 grama fileta morske pastrve
100 grama krumpira
30 grama poriluka
1 luk
2 češnja češnjaka
¼ avokada
1 mrkva
30 grama korjena celera
1 limun
maslinovo ulje
nešto maslaca
svježi peršin za ukrašavanje
sol i papar po želji
PRIPREMA:
1. Krumpir stavite kuhati u kori. Kad je gotov ogulite koru i zgnječite ga u pire s dodatkom soli, papra i trakicama poriluka kojeg ste prethodno kratko popržili na maslacu. Saznajte kako se priprema najkremastiji pire od krumpira.
2. U blender stavite avocado, malo maslinovog ulja, sok jednog limuna, češnjak, sol, papar i sve zajedno izmiksajte u gustu kremu.
3. Na kraju poširajte filet postrve u vodi koju ste pripremili kao da kuhate juhu (mrkva, luk, češnjak, peršin, maslinovo ulje, sol, papar).
4. Ribu poslužite s pire krumpirom i kremom od avokada. Dobar tek!
Ovo je recept za poširanu morsku pastrvu s pireom od poriluka i kremom od avokada Ivice Katića, chefa kuhinje Restorana Otok u bračkom hotelu Osam. Ovdje zavirite i otkrijte kako izgleda ovaj supetarski hotel stvoren za romantiku na kvadrat.