Zbog svježine povrća, voća i začinskog bilja, ove se namirnice brzo kvare. Da bi spriječili propadanje, ali i bespotrebno bacanje hrane, poslužite se ovim trikovima.

1. Pohranite zeleno lisnato povrće na pravi način

Najbolje je jesti svježu hranu odmah nakon što ste ju ubrali ili kupili u trgovini. No svi znamo da to nije uvijek moguće. Da bi spriječili bacanje hrane, a pogotovo propadanje zelenog lisnatog povrća poput špinata, blitve ili kelja, važno ga je pohraniti na pravi način.

Operite zelene listove, dobro ih posušite pa ih umotajte u papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu. Stavite li ovako pohranjeno zelenilo u hladnjak, trajat će dulje.

2. Napravite umake od začinskog bilja
Kupili ste stručak peršina koji je povenuo jer ga niste stigli potrošiti? Sameljite peršin (ili bilo koje drugo začinsko bilje) s malo maslinovog ulja, limuna i orašastog voća i napravite ukusan pesto za juhe, variva ili umak za tjesteninu.


Možete ga čuvati u čistoj staklenoj posudi u hladnjaku ili zamrznuti u posudama za izradu leda, pa upotrijebiti po potrebi.

3. Stavite limun u vodu

Domaći limuni su skupi, pa ih je poželjno čuvati na pravilan način. Na sobnoj temperaturi ovo će se citrusno voće početi sušiti i gubiti svoje vrijedne nutrijente već nakon tjedan dana. No ako ih stavite u plastičnu vrećicu s malo vode, te stavite u hladnjak, izdržat će oko mjesec dana.

4. Zamrznite kruh

Ovisno o vrsti kruha, štruca će na sobnoj temperaturi izdržati jedan do tri dana. No ako ga narežete na kriške i stavite u ledenicu, uvijek ćete imati kruha u kući. Krišku kruha, pak, ćete najlakše odlediti ako ju iz ledenice stavite direktno u toster.

5. Povrće pretvorite u pire
Ostatke buče, mrkve i drugog povrća možete iskoristiti za finu juhu. Pomiješajte ih s temeljcem i nešto začinskog bilja, te skuhajte zajedno dok se okusi ne sljube. Po potrebi ih možete zamrznuti te iskoristiti kasnije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju