• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #piće

Mala škola kuhanja piva 3. dio - sastojci

“Pivo se radi od hmelja!” - Pa i ne baš... Ljudi vole sumnjivo često koristiti ovu rečenicu, a istina je zapravo potpuno drugačija. Pod strogom direktorskom palicom kvasca, pivo se najčešće radi od slada i vode, i uz hmelj koji poput origana na pizzi dolazi tek u začinskim količinama. Više u nastavku...

Punkufer avatar placeholder
pun kufer 3.12.2014 07:09 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa


Hmelj je zaslužan za gorčinu i aromu u pivu. Dodajemo ga u različitim trenucima proizvodnje piva ovisno što želimo dobiti od njega. Alfa kiseline prisutne u hmelju nakon izlaganja visokim temperaturama tvore spojeve koji su zaslužni za gorčinu potrebnu za balans sa slatkoćom dobivenom od slada. Kasnije dodavanje hmelja u kuhanje ili čak nakon kuhanja doprinosi aromi.

Ulja prisutna u hmelju zaslužna su za njegov okus i miris, i mogu dati zaista posebne arome poput: cvjetne, citrusne, borovite, paprene ili arome tropskog voća. Visoke temperature glavni su neprijatelj aromatičnim uljima, stoga je poželjno što kraće maltretirati hmelj kuhanjem, želimo li izvući ono najbolje iz njega. Kao kad predinstate povrće...


Što je slad
Slad je žitarica kojoj je namakanjem pokrenut proces klijanja, i sušenjem zaustavljen u trenutku najveće enzimske aktivnosti. Najčešće se koristi ječmeni slad, a često se koriste zobeni, raženi ili pšenični, od kojih svaki može dati specifičan doprinos pivu. Različitim stupnjem pečenja slada utječemo na njegovu boju, okus i fementabilnost.

Proces proizvodnje slada ključan je za modifikaciju zrnja u oblik pogodan za pivara. Prije samog kuhanja piva (koje je zapravo najjednostavnija stvar u cijeloj proizvodnji), smljeveni slad namače se u vodi na određenim temperaturama kako bi se aktivirali enzimi koji pretvaraju škrob u šečer. Taj proces se zove ukomljavanje a rezultat nakon cijeđenja - sladovina.


„Pivo ovisi o kvaliteti vode!” - Ni da ni ne…
Mineralni sastav vode i njena tvrdoća su ono što je bitno kod proizvodnje piva, a ne to što je ukusna za piće, dolazi s najviše planine, i Bambi se poji svako jutro na njenom izvoru. Povijesno su Česi razvalili sa svojim Pilsnerom, a Irci Stoutom upravo zbog povoljnog sastava vode za pivo.

Hrvatska voda je uglavnom tvrda, što ju čini povoljnijom za tamnije stilove. Kombiniranjem demineralizirane vode (možete ju posuditi od mame prije peglanja) i “pipovače”, s lako nabavljivim kemikalijama poput gipsa, možete klonirati sastav vode za koji god stil poželite. Preko 90% piva čini voda, no ne morate poznavati sastav vode da biste napravili dobro pivo. Ali zato morate - ako želite napraviti odlično!


“Englezi pivo zovu ale, a Nijemci lager!” – Hmm…

Kvasac je glavni igrač koji pretvara tekućinu u nešto pitko i vrijedno svog tog truda - on je zaslužan za proizvodnju alkohola i CO2. Glavna podijela kvasaca u pivarstvu je na Ale kvasac, ili kvasac gornjeg vrenja, i Lager kvasac ili kvasac donjeg vrenja. Osim pozicije na kojoj vriju, razlikuju ih i temperature na kojoj daju najbolje rezultate, vrijeme potrebno za odležavanje i dobiveni okus.

Ale piva uglavno daju sladniji okus sa više estera, dok lager kvasci proizvode “čišća” i “pitkija piva”. Iako ale kvasci mogu pružiti veća uzbuđenja u vidu zanimljivih aroma od lager kvasaca, pogrešno je lagere općenito gledati na: “ono nešto što žena donosi za vrijeme i nakon tekme!”. Pravilnom pripremom sladovine, doziranjem kvasaca i temperaturom vrenja osiguravamo da će naši kvasci odraditi posao kako treba.

Dakle, za pivo je najbitnije: Sve!

Prethodne nastavke pogledajte ovdje:
Prvi dio male škole kuhanja piva
Drugi dio male škole kuhanja piva
 
Malu školu za punkufer.hr piše i stvara Varionica!

  • #piće
  • #Pivo
  • #lager
  • #ale
  • #kvasac
  • #Voda
  • #hmelj
  • #slad
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Za 40 minuta
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Kuća za odmor Perunika, Novalja, Pag, Airbnb
64 eura na noć
Kuća pored mora na otoku Pagu idealan je izbor za punjenje baterija i dubinski odmor
Vegetarijanska pizzerija u Zagrebu Plantea, Buzin
"Nikad ne bih rekla da ovo nije meso"
Jeli smo u prvoj vegetarijanskoj pizzeriji u Zagrebu i jako se iznenadili
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Otkriveni rezultati DNK analize žene koja tvrdi da je Madeleine McCann
Progonila roditelje
Nastavak suđenja ženi koja tvrdi da je Madeleine McCann, policajac o DNK analizi: "Imamo nedvojbene dokaze"
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Džinović
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Stalno vam je hladno? Možda ne unosite dovoljno ovih 5 vitamina i minerala | Kreni zdravo!
Možete ih nadoknaditi prehranom
Stalno vam je hladno? Možda ne unosite dovoljno ovih 5 vitamina i minerala
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
Skrivena sudbina: Pronašla joj je novi posao - razgovor je sutra
SKRIVENA SUDBINA
Pronašla joj je novi posao - razgovor je sutra
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Upada u romantiku, a svejedno već ima teško jutro
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
Adriana Ćaleta-Car u puloveru kratkih rukava i suknji s naborom
Šik izdanje
Adriana Ćaleta-Car u puloveru koji je nekim ženama nepraktičan i suknji koja će se svidjeti mnogima
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Točeno pivo
Tajne zanata

"Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

Nemojte tražiti ni piće koje iziskuje kompliciranu pripremu ili koktel s više komponenta ako se nalazite u baru ispunjenom do zadnjeg mjesta. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Homebrewing je stigao u Hrvatsku – čuvajte svoje dečke i supruge!

  • Slika nije dostupna Hrana i piće

    Napravite svoje kućno pivo u našoj maloj školi kuhanja! 1. Osnove

  • Točeno pivo Hrana i piće
    Tajne zanata

    "Nikad ne znaš koliko je dugo boca bila otvorena": Pića koje konobari nikad ne bi naručili u kafićima

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close